Efter försommarens torka har juni och juli varit regnfattiga, vilket innebär att vattenmagasinen inte har fått någon påfyllning, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Torkan syns som låg vattenföring i såväl reglerade som icke-reglerade åar och älvar.

Vattenföringen är speciellt låg i sjöfattiga åar och älvar, så som Tjöck å 0,2 m3 per sekund, Närpes å 0,4 m3/s, Kronoby å 0,6 m3/s och Lappfjärds å 1,3 m3/s. Vattenföringen i Lestijoki å och Lappo å är nu cirka 3 m3/s, i Perho å (Dunkars) 4,5 m3/s och i Kyro älv (Skatila) 6 m3/s.

När det gäller regleringen av sjöarna på området övergick man i huvudsak redan i mitten av maj till minimal avtappning enligt tillståndsvillkoren. Trots det är vattenståndet i sjöarna på området 5 - 40 centimeter under det normala vid denna tidpunkt.

I Perho ås avrinningsområde ligger de konstgjorda sjöarna Patana och Venetjärvi 40 respektive 20 centimeter under medelvärdet för tidpunkten. I Esse ås avrinningsområde är Alajärvi 15 och Lappajärvi 13 centimeter lägre än medelvärdet.

I Lappo ås avrinningsområde är vattenståndet i Kuortaneenjärvi redan nu 30 centimeter och i den konstgjorda sjön Hirvijärvi 40 centimeter lägre än genomsnittet för tidpunkten.

Enligt väderprognoserna fortsätter det vara varmt de kommande dagarna och små regnmängder. Små regnmängder påverkar knappt vattenföringen i vattendragen, eftersom regnvatten först sugs upp av den torra marken och efter att marken mättats av vatten sker avrinning ut till vattendragen.

Den långvariga torkan orsakar olägenheter för rekreation och tillgången på bevattningsvatten, men ställvis även vattenlevande organismer i åar och sjöar. De skadliga effekterna av torkan syns först i små vattendrag, såsom bäckar och diken. Långvarig torka sänker också grundvattennivåerna, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.