|

Vattendragen drabbas i torkan

NyhetsbildZoom
Perho å. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Varmt väder och brist på regn har sänkt vattenståndet och minskat vattenföringen ytterligare i vattendragen på NTM-centralen i Södra Österbottens område.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter försommarens torka har juni och juli varit regnfattiga, vilket innebär att vattenmagasinen inte har fått någon påfyllning, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Torkan syns som låg vattenföring i såväl reglerade som icke-reglerade åar och älvar.

Vattenföringen är speciellt låg i sjöfattiga åar och älvar, så som Tjöck å 0,2 m3 per sekund, Närpes å 0,4 m3/s, Kronoby å 0,6 m3/s och Lappfjärds å 1,3 m3/s. Vattenföringen i Lestijoki å och Lappo å är nu cirka 3 m3/s, i Perho å (Dunkars) 4,5 m3/s och i Kyro älv (Skatila) 6 m3/s.

När det gäller regleringen av sjöarna på området övergick man i huvudsak redan i mitten av maj till minimal avtappning enligt tillståndsvillkoren. Trots det är vattenståndet i sjöarna på området 5 - 40 centimeter under det normala vid denna tidpunkt.

I Perho ås avrinningsområde ligger de konstgjorda sjöarna Patana och Venetjärvi 40 respektive 20 centimeter under medelvärdet för tidpunkten. I Esse ås avrinningsområde är Alajärvi 15 och Lappajärvi 13 centimeter lägre än medelvärdet.

I Lappo ås avrinningsområde är vattenståndet i Kuortaneenjärvi redan nu 30 centimeter och i den konstgjorda sjön Hirvijärvi 40 centimeter lägre än genomsnittet för tidpunkten.

Enligt väderprognoserna fortsätter det vara varmt de kommande dagarna och små regnmängder. Små regnmängder påverkar knappt vattenföringen i vattendragen, eftersom regnvatten först sugs upp av den torra marken och efter att marken mättats av vatten sker avrinning ut till vattendragen.

Den långvariga torkan orsakar olägenheter för rekreation och tillgången på bevattningsvatten, men ställvis även vattenlevande organismer i åar och sjöar. De skadliga effekterna av torkan syns först i små vattendrag, såsom bäckar och diken. Långvarig torka sänker också grundvattennivåerna, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan