|

Vattendragen drabbas i torkan

NyhetsbildZoom
Perho å. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Varmt väder och brist på regn har sänkt vattenståndet och minskat vattenföringen ytterligare i vattendragen på NTM-centralen i Södra Österbottens område.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter försommarens torka har juni och juli varit regnfattiga, vilket innebär att vattenmagasinen inte har fått någon påfyllning, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Torkan syns som låg vattenföring i såväl reglerade som icke-reglerade åar och älvar.

Vattenföringen är speciellt låg i sjöfattiga åar och älvar, så som Tjöck å 0,2 m3 per sekund, Närpes å 0,4 m3/s, Kronoby å 0,6 m3/s och Lappfjärds å 1,3 m3/s. Vattenföringen i Lestijoki å och Lappo å är nu cirka 3 m3/s, i Perho å (Dunkars) 4,5 m3/s och i Kyro älv (Skatila) 6 m3/s.

När det gäller regleringen av sjöarna på området övergick man i huvudsak redan i mitten av maj till minimal avtappning enligt tillståndsvillkoren. Trots det är vattenståndet i sjöarna på området 5 - 40 centimeter under det normala vid denna tidpunkt.

I Perho ås avrinningsområde ligger de konstgjorda sjöarna Patana och Venetjärvi 40 respektive 20 centimeter under medelvärdet för tidpunkten. I Esse ås avrinningsområde är Alajärvi 15 och Lappajärvi 13 centimeter lägre än medelvärdet.

I Lappo ås avrinningsområde är vattenståndet i Kuortaneenjärvi redan nu 30 centimeter och i den konstgjorda sjön Hirvijärvi 40 centimeter lägre än genomsnittet för tidpunkten.

Enligt väderprognoserna fortsätter det vara varmt de kommande dagarna och små regnmängder. Små regnmängder påverkar knappt vattenföringen i vattendragen, eftersom regnvatten först sugs upp av den torra marken och efter att marken mättats av vatten sker avrinning ut till vattendragen.

Den långvariga torkan orsakar olägenheter för rekreation och tillgången på bevattningsvatten, men ställvis även vattenlevande organismer i åar och sjöar. De skadliga effekterna av torkan syns först i små vattendrag, såsom bäckar och diken. Långvarig torka sänker också grundvattennivåerna, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

Fjärde lavinoffret har inte hittats ännu – nytt försök på lördag

Nyhetsbild
Polisen berättar att fredagens sökoperation har avslutats som resultatlös. Arbetet fortsätter under veckoslutet. Foto: Lehtikuva/AFP/Terje Bendiksby
Fredagens sökoperation på Blåbärsfjället gav inget resultat. – Vi fortsätter i morgon och om det behövs söker vi också på söndag, säger länsman Andreas Nilsen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Lokalt

Kommundirektören utreder ÖK-fastigheten: "Det är inte alldeles enkelt"

PEDERSÖRE Motionen om en åtgärdsplan för Österbottens kötts gamla fastighet i Bennäs behandlades i Pedersörestyrelsen i måndags. Kommundirektör Stefan Svenfors fick i uppgift att utreda ärendet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan