På torsdagseftermiddagen noterade SOS Alarm terrängbränder på 49 platser. Vid 23-tiden hade antalet stigit till 57, enligt Daniel Kjäll vid SOS Alarms presstjänst.

Den mest omfattande branden pågår i Ljusdals kommun. Vid 19-tiden arbetade 168 personer, fyra helikoptrar och två brandflyg med släckningsarbetet.

– Vi har haft jättebra effekt av de italienska brandflygen på Nötberget. De avslutar flygningen klockan 21, varpå markpersonal går in. I Enskogen har branden ökat kraftigt och går nordost mot Kårböle, där bombar vattenhelikoptrar. Under natten kör vi på med samma antal personer och hoppas att planen kan rycka ut till Enskogen och Ängra i morgon, säger Hans Nornholm, operativ chef, i en intervju på Ljusdals kommuns hemsida.

Zoom

Flygbild över branden runt Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT



Situationen i Gävleborg och de andra mest utsatta länen är mycket ansträngd. Bland annat saknas brandslangar. Tyskland har valt att ställa upp med fem helikoptrar och Litauen med en, enligt Ramberg som är operativ chef för MSB:s särskilda organisation för skogsbränder.

Två franska brandflyg har anlänt till Sverige på kvällen. MSB kommer att analysera var de behövs som mest, rapporterar SVT Nyheter.

Även SOS Alarm konstaterar att situationen är pressad. Ett tecken på det är antalet VMA (viktigt meddelande till allmänheten) som på torsdagen uppgår till 13 stycken.

– Det är rekord i antalet utfärdade VMA som löper parallellt, säger presstalespersonen Per Einerfors.

Brandkatastrofen har hittills förstört skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor, enligt Skogsstyrelsens beräkningar.

Zoom

Statsminister Stefan Lövfen höll presskonferens i Ljusdal på grund av de skogsbränder som härjar i Sverige just nu. Foto: Mats Andersson/TT



Bränderna i de svenska skogarna omfattar enligt myndigheterna en yta på 20 000 hektar, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att bränderna är större än den brand som 2014 ödelade 14 000 hektar skog i Västmanland.

På torsdagsmorgonen dirigerades två italienska vattenbombningsplan till Ljusdalsbranden. Länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar allmänheten att följa de instruktioner och avspärrningar som gäller i området.

Byarna Finneby och Huskölen i norra Hälsingland utrymdes under torsdagen, och 70–90 personer evakuerades från Kårböle under natten sedan branden tagit ny fart. Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor åt dem.

Zoom

Flygbilder över branden runt Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT



Den italienska flygkaptenen Giorgio Zupo har tillsammans med sina kollegor kört 95 vändor var och tömt närmare 600 ton vatten över elden under torsdagen.

– Branden är enorm och det finns inte tillräckligt många människor på marken för att få den under kontroll, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Enligt SVT Nyheter är omkring 10 000 hektar i Ljusdal drabbade av brand.

Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.

I Jämtlands län kämpar räddningstjänsten mot bland annat två bränder i Bräckeområdet: en i Hanåsen och en i Äxingmyrkullen som också kallas Grötingeberget.

Runt 100 boende har evakuerats från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg och stänga in flera boende.

– Läget är något bättre i dag eftersom vi kunnat avsluta en av insatserna och för resten har vi haft statisk eller positiv utveckling, sammanfattar Teresia Gustafsson vid räddningstjänstens stab i Jämtland, läget i länet på kvällen.

Branden vid Äxingmyrkullen kommer att nå fram till en kraftledning, enligt räddningstjänsten. Kårböle-branden i Gävleborg har spridit sig över länsgränsen, men hanteras av räddningstjänsten i Ljusdal.

De som varit evakuerade från Pålgård i Ragunda kommun har kunnat återvända hem då branden inringats.

Läget i Trängslet i Älvdalen i Dalarna bedöms fortfarande som kritiskt. Släckningsarbetet försvåras av att det finns ett militärt skjutfält med odetonerad ammunition i området.

Vid 18-tiden avbröts vattenbombningarna över Älvdalen, då det ansågs för riskabelt, rapporterar Dalarnas Tidningar.

I Norrbotten pågår tolv bränder. Svårast är situationen i Jokkmokk, med tre bränder. Under kvällen rapporterar SVT Nyheter att länets räddningstjänst får understöd av brandmän från Västerbotten.

– Vi fick just veta att det kommer 15 brandmän från Skellefteå. Med så många bränder under lång tid har vi personalbrist, säger Patrik Lindfors, räddningstjänstens inre befäl, till SVT.