|

Algblomningen har ökat i värmen

NyhetsbildZoom
Det varma vädret har ökat algblomningen. Foto: Santeri Jutila
Det långvarigt varma och vindstilla vädret har varit en gynnsam tid för blågröna alger.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Av de officiella kontrollplatserna i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten observerades under tisdagen och onsdagen en liten mängd blågröna alger vid Kylmälahti rastplats, skolan i Ähtärinranta, Suninsalmi samt Ähtärinsalmi i sjön Ähtärinjärvi. Dessutom iakttogs en större mängd blågröna alger i Replotfjärden förra helgen, men nu tycks algsituationen ha lugnat ner sig, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande. Även i Pjelaxfjärden har man iakttagit rikligt med blågröna alger.

Under veckan har medborgarna aktivt rapporterat om algobservationer i Österbotten. Under måndagen observerades rikligt med blågröna alger i sjön Ranta-Töysä i Alavo. Vid badstranden Kodesjärvi i Storå observerades rikligt med alger under tisdagen. Också i havsområdet utanför Karleby och i Limajärvi i Soini observerades blågröna alger under onsdagen. I Vasa gjordes observationer i Sundom och vid Vasklot.

Massförekomsten av alger är ofta lokala och algsituationen ändras snabbt beroende på väderförhållandena. Varmt och vindstilla väder möjliggör uppkomst av vidsträckta stråk med blågröna alger och under optimala förhållanden kan blomningar av blågröna alger uppstå mycket snabbt.

Vatten som innehåller rikligt med blågröna alger bör inte användas, eftersom algerna kan vara giftiga och orsaka till exempel hudsymtom, irriterade ögon och illamående. I synnerhet småbarn och husdjur bör hållas borta från stranden och vattnet när det finns blågröna alger i vattnet. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte heller användas som bastuvatten eller hushållsvatten.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan