Enligt hydrologer på SMHI, som studerar vatten inom jordens landområden, behövs det snabbt omkring 100 millimeter regn för att få bort den värsta torkan. Det är stora mängder.

Absolut ingenting pekar på att det kommer att ske.

När torkan som orsakat allvarliga bekymmer för människor, växter och djur har kopplat ett grepp om Sverige finns inga hoppfulla besked att få.

– Vi kan se i tio dygn framöver och det enda vi kan konstatera är en liten dämpning av värmen på söndag. Men nästa vecka blir det återigen riktigt varmt och inget regn förutom värmeåskväder, säger Lisa Frost.

Skogsbränder fortsätter att härja i stora delar av Mellansverige, bland annat i Jämtlands län och i Gävleborgs län, där Ljusdals kommun är extra hårt ansatt. Alla människor som arbetar med att släcka bränderna ser inte ut att få någon hjälp av naturens krafter. Snarare tvärtom.

– Det är ju inte ett optimalt väderläge, om man säger så. Just i de här områdena är det riktigt varmt och fram på dagen så är det värmeåskväder som ser ut att blomma upp. Och det är ju inte alls bra, det stjälper mer än hjälper så att säga.

Stora delar av Europa har drabbats av det mäktiga högtrycket.

– Vi ser ingen antydan till att det ska bli svalare och att ett lågtryck ska ta sig in. Det här högtrycket har verkligen blockerat lågtrycket som får gå över Atlanten och upp över Norra ishavet, för det kommer inte in över Europa helt enkelt, säger Frost.