Britten Lewis Hamilton, som leder VM-serien, bemästrade det regniga föret bäst och avslutade starkt genom att vara snäppet snabbare än stallkamraten Bottas.

– Jag kunde inte ana att jag skulle tampas om förstaplatsen. Det här var inte något vi förväntade oss, säger Hamilton enligt formula1.com.

– Ferrari har varit snabbast här och vi försökte bara göra vårt bästa för att vara så nära dem som möjligt. Sedan öppnade sig skyarna och då blev det vidöppet.

Ferraris bilar startar från tredje och fjärde rutan på Hungaroring i söndagens lopp. Kimi Räikkönen tog hand om tredjeplatsen i kvalet medan Sebastian Vettel blev fjärde.

Enligt MTV Sport var Räikkönen ute på banan efter Hamilton i slutet av kvalet. Däcken gav bra grepp, men Räikkönen fastnade bakom en av Haas-stallets bilar och kunde inte utmana om pole position.

– Det gick inte helt perfekt, men det bästa är att bilen kändes bra och det var en njutning att köra i blött före. Jag hade lite otur där på slutet efter att vi bytt på nya däck. Vattenduschen som kommer emot då man hamnar bakom gör det omöjligt att se tillräckligt bra, säger Räikkönen till MTV Sport.

Efter Vettel är det något överraskande inte Red Bull-förarna som står på tur. Renaults Carlos Sainz slutade femte i kvalet och Toro Rossos Pierre Gasly startar från sjätte rutan. Red Bulls Max Verstappen blev sjunde i kvalet medan hans stallkamrat Daniel Ricciardo fick nöja sig med tolfte startrutan.

Det kraftiga regnet pågick under hela kvalet.

– Det är riktigt svårt att köra in i en kurva när man inte vet hur bra grepp man kommer att ha. Det är som att dansa balett. Inte för att jag har gjort det, men det jag menar är att man tvingas vara på tårna hela tiden för att känna hur bilen rör sig, säger Hamilton, som tog sin sjätte pole position i Ungern.

Enligt väderprognoserna kommer föret att vara betydligt torrare när det är dags för start på söndagen.