SAS-chefen: "Vi tar inställda flyg på stort allvar"

NyhetsbildZoom
SAS har ställt in 700 avgångar hittills i sommar. Arkivbild. Foto: Ruud, Vidar
För trångt i de europeiska luftrummen, brist på personal och beställda flygplan som försenats från tillverkaren Airbus. Det är orsakerna till att SAS fått ställa in 700 avgångar hittills i sommar, enligt vice koncernchef Lars Sandahl Sörensen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

TT har tidigare rapporterat om bemanningskrisen hos SAS dotterbolag SAS Ireland där personalen klagat på usla anställningsvillkor. Lars Sandahl Sörensen, operativ chef och vice koncernchef, bekräftar att man har brist på kabinpersonal.

– Det är korrekt. Vi har heller inte kunnat rekrytera tillräckligt många piloter, men vi rekryterar för fullt nu. De nya kollegorna utbildas och kommer att vara på plats i september och oktober, men vi kommer inte att kunna möta behoven nu under högsäsong, säger han.

25 SAS-flyg ställdes in under helgen och i veckan ska ytterligare 40 avgångar ställas in. Enligt Sandahl Sörensen ligger man just nu på 97,5 procent vad gäller genomförda flygningar, förra sommaren var siffran 99,2 procent.

– Vi transporterar 100 000 kunder varje dag. I de fall där vi måste ställa in flygningar gör vi allt vi kan för att hitta alternativ. Vi tar det här på stort allvar och försöker leva upp till det stora ansvar vi har gentemot kunderna, säger han.

Varför har ni sålt biljetter utan att ha koll på bemanningen?

– Det visste vi ingenting om då vi sålde biljetterna. Vi hade inte förväntat oss sådan trängsel i luftkorridorerna, vilket lett till försenade flyg och att personalen inte hunnit från ett flyg till ett annat. Vi visste heller inte om att vi skulle ha brist på piloter.

– Sett i backspegeln har vi varit för ambitiösa i vårt utbud av nya destinationer för sommaren.

Vad händer med de kunder vars flyg ställts in?

– Om vi inte kan hitta alternativ får man naturligtvis kompensation. Det är ett intensivt tryck hos vår kundtjänst just nu, men vi kämpar för fullt.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan