Det är Finlands Förpackningsåtervinning Rinki Ab som upprätthåller insamlingspunkterna. Rinki är handelns och industrins företag som ska verkställa producentansvaret för förpackningar. Ekorosk har kontaktat Rinki, som kommer att utöka sina plastinsamlingspunkter i området i höst. Sammanlagt kommer området få sex nya insamlingspunkter och dessa kommer att placeras i Nykarleby, Pedersöre, Kronoby, Larsmo, Kaustby och Kauhava. Därtill kommer Ekorosk att ordna två kompletterande plastinsamlingspunkter på återvinninsstationerna i Vetil och Evijärvi. Målsättningen är att de nya plastinsamlingspunkterna är i bruk innan oktober.

– Vi är glada att vi på detta vis får vi en plastinsamlingspunkt i varje kommun på vårt verksamhetsområde, säger Michael Östman, vd för Ekorosk.

Hittills har Rinki upprätthålligt endast tre insamlingspunkter för förpackningsplast på Ekorosks område. Av dessa har en funnits i Jakobstad och två i Karleby. Flera kommuner och Österbottens avfallsnämnd har upplevt insamlingen som otillräcklig och man har därför bett Ekorosk att utreda möjligheterna att komplettera den områdesvisa insamlingen av förpackningsplast.