Till att börja med kan det vara på sin plats att inspektera vilken temperatur man har i kylskåpet.

– Det bör vara fyra grader. Då växer bakterierna väldigt långsamt. Om temperaturen rör sig upp över tio–tolv grader börjar de så sakteliga vakna till liv, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelverket.

Hon påpekar samtidigt att det inte bara är de höga temperaturerna som riskerar att ställa till det med mathygienen om somrarna.

– Många beter sig lite annorlunda än vanligt på sommaren. Man kanske gör utflykter, tältar eller bor i stuga och då lever man under enklare förhållanden. Detta i kombination med värmen innebär att riskerna accentueras.

"Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredskap såsom skärbrädor ska diskas noggrant."
Åsa Rosengren
mikrobiolog på Livsmedelverket i Sverige

För den som vill hålla sig på den säkra sidan finns det några enkla tumregler att hålla sig till, som att inte låta maten stå framme i onödan. Så här i sommartider är det många som exempelvis uppskattar att inleda dagen med att äta frukost på balkongen. Men då ska man inte låta maten stå framme medan man äter, varnar Åsa Rosengren.

– Om du i stället tar fram maten, lägger på skinkan och ställer in den igen, då hinner den inte värmas upp i någon större grad och då håller den också längre.

Ett annat gott råd är att åka direkt hem med maten efter att man har varit och handlat utan att stanna och göra ärenden på vägen. Om man har en bit till mataffären kan det vara läge att ta med sig en kylväska.

– Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredskap såsom skärbrädor ska diskas noggrant. Sedan bör man även hålla isär den mat som kan ätas direkt och den som ska tillagas, säger Rosengren.

Fakta: Så håller du koll på maten i värmen

  • Mikrobiologen Åsa Rosengrens bästa tips för att undvika magsjuka och onödigt slängande av mat under rötperioden:
  • Kontrollera vilken temperatur ditt kylskåp är inställt på, det ska inte vara för varmt. Fyra grader är en bra siffra att lägga på minnet eftersom bakterierna växer mycket långsamt vid den temperaturen.
  • Åk direkt hem med matvarorna från affären och lasta sedan in dem i kylan. Om du av någon anledning måste stanna på vägen hem eller har långt till mataffären kan du ta med dig en kylväska.
  • Se som vanligt till att tänka på hygienen: Tvätta händerna med tvål och torka dem noggrant innan du sätter i gång med matlagningen.
  • Tänk på att olika matprodukter är olika känsliga. Animaliska produkter som mjölk och färskt kött eller fisk håller sig sämre än exempelvis inlagda eller syrade grönsaker. (TT)