|

Fed ändrar inte på styrräntan – risk för överhettning i USA

NyhetsbildZoom
USA:s centralbank Federal Reserve, med Jerome Powell som chef, väntas höja styrräntan två gånger till i år och fortsätta höja räntan även nästa år. Foto: Arkiv/TT/Jacquelyn Martin
USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad på veckans möte. Räntebeskedet kommer medan riskerna i USA:s ekonomi ökar, både vad gäller överhettning och ekonomiska bakslag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Du har en uppåtrisk i ekonomin, som kan ge för mycket inflation. Det är finanspolitiken. Nedåtrisken är samtidigt handelstullarna, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Fed säger i ett uttalande att tillväxttakten i ekonomin ökar starkt samtidigt som arbetsmarknaden har stärkts och inflationen ligger kvar nära centralbankens tvåprocentsmål.

Det signalerar att Fed håller fast vid planerna på ytterligare ett par höjningar av styrräntan under resten av året. Analytiker har spått en höjning i september och ytterligare en i december.

Räntebeskedet kommer drygt en vecka efter det att USA:s president Donald Trump i en tv-intervju överraskade omvärlden med att deklarera att han var orolig för negativa effekter på tillväxten om styrräntan höjs.

Uttalandet står i strid med den hävdvunna regeln att sittande presidenter inte lägger sig i Feds penningpolitiska beslut och USA:s finansminister Steven Mnuchin har efter uttalandet förklarat att Trumpregeringen står fast bakom idén om en oberoende centralbank.

USA:s ekonomi växte med 4,1 procent under årets andra kvartal, den högsta takten på nästan fyra år. Ökad privatkonsumtion och bönder som sålde ut lager av sojabönor till Kina inför hot om tullar drog också upp tillväxttakten.

Inflationen ligger samtidigt vid Feds målnivå på 2 procent efter sex års inflation under målet.

Tidigare i veckan har Japans centralbank meddelat att man låter styrräntan ligga kvar på minus 0,10 procent och att bankens program för stödköp kommer fortsätta, fast med något flexiblare riktmärken.

Den brittiska centralbanken väntas på torsdagens möte höja styrräntan. Det skulle bli Bank of Englands andra höjning sedan finanskrisen 2008.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan