Polisen övervakar hastigheter i närheten av skolor den 8–10 augusti. Dessutom övervakar polisen förarnas användning av mobiltelefoner och säkerhetsutrustning samt att reglerna för övergångsställen följs.

– Polisen vill också i övrigt synas då skolorna börjar, eftersom en synlig polisverksamhet påverkar folks trafikbeteende, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Kallio understryker att förarna gör klokt i att vara mer uppmärksamma än normalt i närheten av skolor och att de rör sig i trafiken med försiktighet.

Även cyklister är föremål för övervakning.

– Endast personer under 12 år får enligt lagen cykla på trottoaren. Äldre personer ska cykla på cykelväg eller körbana, säger Kallio.

Polisen påminner också om att cyklisterna alltid borde använda cykelhjälm.

– Exemplets makt är stor. I trafiken syns många barnfamiljer där barnen har hjälm, men inte föräldrarna. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarna ska föregå med ett gott och säkert exempel redan då barnen är små, säger Kallio.

Polisen rekommenderar att en vuxen promenerar genom skolvägen tillsammans med barnet innan skolan börjar.

– Barnet får en bättre bild av skolvägen och eventuella risker, om barnet promenerar går genom skolvägen tillsammans med en vuxen och funderar över de eventuella farorna, säger Kallio.

Även om de grundläggande sakerna redan diskuterats anser Kallio det vara klokt att repetera dem ytterligare en gång.

– Barnet ska exempelvis påminnas om att det i en korsning ska titta åt vänster och höger och att det ska gå över gatan vid övergångsstället då det är grönt ljus för fotgängare, säger Kallio.