|

Polisen skärper trafikövervakningen inför skolstarten

NyhetsbildZoom
Polisen utför noggrannare kontroller i trafiken inför skolstarten. Foto: Mats Ekman/Arkiv
Polisen har en intensifierad övervakning av körhastigheter i slutet av veckan. Övervakningen skärps i synnerhet nära skolorna. Polisen övervakar också trafiken under skolstarten veckorna 32–33.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen övervakar hastigheter i närheten av skolor den 8–10 augusti. Dessutom övervakar polisen förarnas användning av mobiltelefoner och säkerhetsutrustning samt att reglerna för övergångsställen följs.

– Polisen vill också i övrigt synas då skolorna börjar, eftersom en synlig polisverksamhet påverkar folks trafikbeteende, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Kallio understryker att förarna gör klokt i att vara mer uppmärksamma än normalt i närheten av skolor och att de rör sig i trafiken med försiktighet.

Även cyklister är föremål för övervakning.

– Endast personer under 12 år får enligt lagen cykla på trottoaren. Äldre personer ska cykla på cykelväg eller körbana, säger Kallio.

Polisen påminner också om att cyklisterna alltid borde använda cykelhjälm.

– Exemplets makt är stor. I trafiken syns många barnfamiljer där barnen har hjälm, men inte föräldrarna. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarna ska föregå med ett gott och säkert exempel redan då barnen är små, säger Kallio.

Polisen rekommenderar att en vuxen promenerar genom skolvägen tillsammans med barnet innan skolan börjar.

– Barnet får en bättre bild av skolvägen och eventuella risker, om barnet promenerar går genom skolvägen tillsammans med en vuxen och funderar över de eventuella farorna, säger Kallio.

Även om de grundläggande sakerna redan diskuterats anser Kallio det vara klokt att repetera dem ytterligare en gång.

– Barnet ska exempelvis påminnas om att det i en korsning ska titta åt vänster och höger och att det ska gå över gatan vid övergångsstället då det är grönt ljus för fotgängare, säger Kallio.

Kommentarer
|

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Nyhetsbild
Europarlamentet satte stopp för ett förslag som hade kunnat försvåra samarbetet över Kvarken och andra havsgränser inom unionen. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Nyhetsbild
Lokalt

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.

Nyhetsbild
Lokalt

Många riskerar bli utanför den digitaliserade servicen

KARLEBY En allt större del av samhällsservicen digitaliseras. Mellersta Österbottens förbund har inlett ett EU-stött projekt som hjälper invånarna att klara de vardagliga kontakterna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan