|

Polisen skärper trafikövervakningen inför skolstarten

NyhetsbildZoom
Polisen utför noggrannare kontroller i trafiken inför skolstarten. Foto: Mats Ekman/Arkiv
Polisen har en intensifierad övervakning av körhastigheter i slutet av veckan. Övervakningen skärps i synnerhet nära skolorna. Polisen övervakar också trafiken under skolstarten veckorna 32–33.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen övervakar hastigheter i närheten av skolor den 8–10 augusti. Dessutom övervakar polisen förarnas användning av mobiltelefoner och säkerhetsutrustning samt att reglerna för övergångsställen följs.

– Polisen vill också i övrigt synas då skolorna börjar, eftersom en synlig polisverksamhet påverkar folks trafikbeteende, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Kallio understryker att förarna gör klokt i att vara mer uppmärksamma än normalt i närheten av skolor och att de rör sig i trafiken med försiktighet.

Även cyklister är föremål för övervakning.

– Endast personer under 12 år får enligt lagen cykla på trottoaren. Äldre personer ska cykla på cykelväg eller körbana, säger Kallio.

Polisen påminner också om att cyklisterna alltid borde använda cykelhjälm.

– Exemplets makt är stor. I trafiken syns många barnfamiljer där barnen har hjälm, men inte föräldrarna. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarna ska föregå med ett gott och säkert exempel redan då barnen är små, säger Kallio.

Polisen rekommenderar att en vuxen promenerar genom skolvägen tillsammans med barnet innan skolan börjar.

– Barnet får en bättre bild av skolvägen och eventuella risker, om barnet promenerar går genom skolvägen tillsammans med en vuxen och funderar över de eventuella farorna, säger Kallio.

Även om de grundläggande sakerna redan diskuterats anser Kallio det vara klokt att repetera dem ytterligare en gång.

– Barnet ska exempelvis påminnas om att det i en korsning ska titta åt vänster och höger och att det ska gå över gatan vid övergångsstället då det är grönt ljus för fotgängare, säger Kallio.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan