Dags att justera bostadsbidraget och söka stöd för studier utomlands

NyhetsbildZoom
På tio år han antalet studerande som får studiestöd utomlands fördubblats. Foto: Arkiv/Ander Bergvik
Studier utomlands har blivit allt populärare, meddelar FPA. På tio år han antalet studerande som får studiestöd utomlands fördubblats. För de som studerar i Finland kan det vara dags att justera det allmänna bostadsbidraget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under läsåret 2016–2017 fick över 9000 studerande studiestöd för att avlägga en hel examen utomlands. De populäraste länderna att studera i är Sverige, Storbritannien och Estland.

Studiepenningen för studier utomlands är lika stor som för studier i Finland, vilket är 250,28 euro per månad.

Däremot är studielånsbeloppet större för studier utomlands och ligger på 800 euro per månad, jämfört med 650 euro för högskolestuderande i Finland. Bostadstillägget för studerande utomlands är i allmänheten 210 euro per månad.

Viktigt att skicka in närvarointyg varje läsår

Även om studiestödet beviljas för hela studietiden ska den studerande skicka in ett nytt närvarointyg varje läsår samt ett intyg över studieprestationerna föregående läsår. Ansökan om studiestöd kan göras elektroniskt via Folkpensionsanstalten FPA:s e-tjänst eller med en ansökningsblankett som hittas på deras hemsidor.

Kom ihåg att justera bostadsbidraget

Många studerande får en uppmaning att justera bostadsbidraget i augusti, skriver FPA i ett pressmeddelande. Det allmänna bostadsbidraget justeras efter ett år sedan det beviljades eller senast justerades. Det är viktigt att lämna in ansökan om justering så snart som möjligt.

Mellanjusteringen ska göras om den studerandes omständigheter förändras. Om hushållets inkomster stiger med minst 400 euro per månad, sjunker med minst 200 euro eller om boendeutgifterna förändras med minst 50 euro per månad ska en justering göras.

FPA säger att det alltid löns att kontakta dem om man misstänker att förändrade inkomster kan påverka bidraget. Det allmänna bostadsbidraget ska justeras om kunden byter bostad eller om antalet personer eller sammansättningen i hushållet förändras.

Mera info om studier utomlands och det allmänna bostadsbidraget finns på FPA:s hemsidor.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Annika Åman efterlyser fler scener för de österbottniska dramatikerna

Hur står det till med den österbottniska dramatiken? Finns den, spelas den? Och hur kunde den lyftas fram ännu mer? Det här synar VBL i några artiklar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nipsu lyssnar när barnen läser

JAKOBSTAD När Nipsu hälsade på i Kyrkostrands skola i våras ville alla boka tid med henne till hösten. Nipsu jobbar som läshund och ska besöka skolan varannan vecka.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Suvi Widgrén talade öppet om konkursen – en månad senare hade hon trettio jobberbjudanden

Som 22-åring öppnade Suvi Widgrén sin första butik, som 33-åring sålde hon alla fem. Reste jorden runt med familjen, kom tillbaka i januari i år. Blev vd för restaurangkedjan Egg, som hon också investerade i. I juni var konkursen ett faktum.

Mest läst senaste veckan