Under läsåret 2016–2017 fick över 9000 studerande studiestöd för att avlägga en hel examen utomlands. De populäraste länderna att studera i är Sverige, Storbritannien och Estland.

Studiepenningen för studier utomlands är lika stor som för studier i Finland, vilket är 250,28 euro per månad.

Däremot är studielånsbeloppet större för studier utomlands och ligger på 800 euro per månad, jämfört med 650 euro för högskolestuderande i Finland. Bostadstillägget för studerande utomlands är i allmänheten 210 euro per månad.

Viktigt att skicka in närvarointyg varje läsår

Även om studiestödet beviljas för hela studietiden ska den studerande skicka in ett nytt närvarointyg varje läsår samt ett intyg över studieprestationerna föregående läsår. Ansökan om studiestöd kan göras elektroniskt via Folkpensionsanstalten FPA:s e-tjänst eller med en ansökningsblankett som hittas på deras hemsidor.

Kom ihåg att justera bostadsbidraget

Många studerande får en uppmaning att justera bostadsbidraget i augusti, skriver FPA i ett pressmeddelande. Det allmänna bostadsbidraget justeras efter ett år sedan det beviljades eller senast justerades. Det är viktigt att lämna in ansökan om justering så snart som möjligt.

Mellanjusteringen ska göras om den studerandes omständigheter förändras. Om hushållets inkomster stiger med minst 400 euro per månad, sjunker med minst 200 euro eller om boendeutgifterna förändras med minst 50 euro per månad ska en justering göras.

FPA säger att det alltid löns att kontakta dem om man misstänker att förändrade inkomster kan påverka bidraget. Det allmänna bostadsbidraget ska justeras om kunden byter bostad eller om antalet personer eller sammansättningen i hushållet förändras.

Mera info om studier utomlands och det allmänna bostadsbidraget finns på FPA:s hemsidor.