Dags att justera bostadsbidraget och söka stöd för studier utomlands

NyhetsbildZoom
På tio år han antalet studerande som får studiestöd utomlands fördubblats. Foto: Arkiv/Ander Bergvik
Studier utomlands har blivit allt populärare, meddelar FPA. På tio år han antalet studerande som får studiestöd utomlands fördubblats. För de som studerar i Finland kan det vara dags att justera det allmänna bostadsbidraget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under läsåret 2016–2017 fick över 9000 studerande studiestöd för att avlägga en hel examen utomlands. De populäraste länderna att studera i är Sverige, Storbritannien och Estland.

Studiepenningen för studier utomlands är lika stor som för studier i Finland, vilket är 250,28 euro per månad.

Däremot är studielånsbeloppet större för studier utomlands och ligger på 800 euro per månad, jämfört med 650 euro för högskolestuderande i Finland. Bostadstillägget för studerande utomlands är i allmänheten 210 euro per månad.

Viktigt att skicka in närvarointyg varje läsår

Även om studiestödet beviljas för hela studietiden ska den studerande skicka in ett nytt närvarointyg varje läsår samt ett intyg över studieprestationerna föregående läsår. Ansökan om studiestöd kan göras elektroniskt via Folkpensionsanstalten FPA:s e-tjänst eller med en ansökningsblankett som hittas på deras hemsidor.

Kom ihåg att justera bostadsbidraget

Många studerande får en uppmaning att justera bostadsbidraget i augusti, skriver FPA i ett pressmeddelande. Det allmänna bostadsbidraget justeras efter ett år sedan det beviljades eller senast justerades. Det är viktigt att lämna in ansökan om justering så snart som möjligt.

Mellanjusteringen ska göras om den studerandes omständigheter förändras. Om hushållets inkomster stiger med minst 400 euro per månad, sjunker med minst 200 euro eller om boendeutgifterna förändras med minst 50 euro per månad ska en justering göras.

FPA säger att det alltid löns att kontakta dem om man misstänker att förändrade inkomster kan påverka bidraget. Det allmänna bostadsbidraget ska justeras om kunden byter bostad eller om antalet personer eller sammansättningen i hushållet förändras.

Mera info om studier utomlands och det allmänna bostadsbidraget finns på FPA:s hemsidor.

Kommentarer

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

Nyhetsbild
Ann-Mari Audas-Willman säger att konflikterna inom Solf församling ligger flera år tillbaka i tiden. Foto: Mikael Nybacka
Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Inrikes

Lohela: Jag stöder Liike Nyt och tänker rösta mot vårdreformen

Riksdagsledamot Maria Lohela (Blå) lämnar Blå framtid och ger sitt stöd till Liike Nyt. Men hon ställer inte upp i valet.

Mest läst senaste veckan