|

Pilotprojekt visar vägen från papper till digitala planer i kommunerna

NyhetsbildZoom
Då planläggningen övergår från papper till digitala kartor, blir systemet smidigare. Nu ska fem kommuner tillsammans med företag och Miljöministeriet fundera hur den här digitaliseringen enklast kunde genomföras. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Tammerfors, Lahtis, Kuopio, Kempele och Ingå ska tillsammans med Miljöministeriet och ett antal företag göra alla kartor inom planläggningen digitala. Det här ska göra planläggningen smidigare och billigare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inom det pilotprojekt som Miljöministeriet inlett ska fem kommuner tillsammans med programleverantörer utveckla sätt att göra planläggningen digital.

Försöket pågår i ett års tid och omfattar också ett nytt digitalt koncept för baskartan.

Målet med projektet är att göra planinformationen maskinläsbar, vilket gör planeringsprocesserna smidigare. Projektet stödjer också totalreformen av markanvändnings- och bygglagen, skriver Miljöministeriet i ett pressmeddelande.

I dagens läge framställs planerna som kartor, och man talar ofta ännu om att "rita" en plan. På senare år har däremot flera kommuner och planeringsbyråer övergått till att producera digital planinformation i stället för grafiska kartor.

Det finns dock ingen riksomfattande praxis för överföring av planinformation i maskinläsbar form. Vid revideringen av markanvändnings- och bygglagen är siktet inställt på ett planeringssystem som utgår från datamodeller.

Att planinformation överförs i maskinläsbar form är något som gör kommunernas, konsulternas, byggentreprenörernas och fastighetsägarnas vardag effektivare och smidigare. Enligt Miljöministeriet minskar det också risken för fel och ger betydande besparingar i och med att den manuella behandlingen upphör.

Försökskommuner är Tammerfors, Lahtis, Kuopio, Kempele och Ingå, som på ett mångsidigt sätt representerar det kommunala fältet i Finland. Kommunerna testar nya tekniska lösningar genom praktiska planprojekt.

Pilotprojektet utgör en del av Miljöministeriets projekt för markanvändningsbeslut, som främjar digitaliseringen inom planeringen av områdesanvändningen. Pilotprojektet genomförs av ett företagskonsortium bestående av Sitowise, Trimble, Symetri och AE Partners.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Misshandeln på Stadshotellet snart till åtalsprövning

JAKOBSTAD Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för den grova misshandeln på Stadshotellet i Jakobstad för en dryg månad sedan. Nästa steg är åtalsprövning.

Nyhetsbild
Lokalt

Stolparna måste förlängas – annars hänger tro, hopp och kärlek för lågt

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har funderat om inte de nya stolparna för tro, hopp och kärlek är för låga? Och jo – det är de.

Nyhetsbild
Lokalt

Järnvägen till Yxpila blir huvudled – "En förutsättning för dubbelspår"

KARLEBY Järnvägsförbindelsen till Karleby hamn klassas från och med årsskiftet som en huvudled. Hamndirektör Torbjörn Witting är glad över beslutet.

Mest läst senaste veckan