Inom det pilotprojekt som Miljöministeriet inlett ska fem kommuner tillsammans med programleverantörer utveckla sätt att göra planläggningen digital.

Försöket pågår i ett års tid och omfattar också ett nytt digitalt koncept för baskartan.

Målet med projektet är att göra planinformationen maskinläsbar, vilket gör planeringsprocesserna smidigare. Projektet stödjer också totalreformen av markanvändnings- och bygglagen, skriver Miljöministeriet i ett pressmeddelande.

I dagens läge framställs planerna som kartor, och man talar ofta ännu om att "rita" en plan. På senare år har däremot flera kommuner och planeringsbyråer övergått till att producera digital planinformation i stället för grafiska kartor.

Det finns dock ingen riksomfattande praxis för överföring av planinformation i maskinläsbar form. Vid revideringen av markanvändnings- och bygglagen är siktet inställt på ett planeringssystem som utgår från datamodeller.

Att planinformation överförs i maskinläsbar form är något som gör kommunernas, konsulternas, byggentreprenörernas och fastighetsägarnas vardag effektivare och smidigare. Enligt Miljöministeriet minskar det också risken för fel och ger betydande besparingar i och med att den manuella behandlingen upphör.

Försökskommuner är Tammerfors, Lahtis, Kuopio, Kempele och Ingå, som på ett mångsidigt sätt representerar det kommunala fältet i Finland. Kommunerna testar nya tekniska lösningar genom praktiska planprojekt.

Pilotprojektet utgör en del av Miljöministeriets projekt för markanvändningsbeslut, som främjar digitaliseringen inom planeringen av områdesanvändningen. Pilotprojektet genomförs av ett företagskonsortium bestående av Sitowise, Trimble, Symetri och AE Partners.