Passagerarrekord för SAS trots inställda flyg

NyhetsbildZoom
Både SAS och Norwegian slog passagerarrekord i juli. Foto: Arkiv/TT/Vidar Ruud
Trots problemen med inställda flyg var antalet passagerare hos flygbolaget SAS det högsta hittills under en julimånad, 2,8 miljoner personer. Det är cirka 30 000 fler än under motsvarande månad 2017.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Passagerartrafiken, enligt måttet RPK, steg med 1,9 procent men den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, sjönk med 0,9 procentenheter till 85,6 procent.

Trafiken på SAS Europalinjer ökade med drygt fyra procent. Även inrikeslinjerna ökade, med en procent.

Den så kallade yielden, intäkterna per passagerarkilometer, steg med sju procent.

Under månaden tvingades SAS att på kort varsel ställa in runt 500 av cirka 25 000 planerade avgångar, bland annat till följd av personalbrist. Men nu ska det bli bättre, enligt vd Rickard Gustafson:

"Vi har redan vidtagit ett antal åtgärder som, på såväl kort som lång sikt, adresserar de utmaningar vi haft. Detta gör att vi framöver återställer den pålitliga service som våra kunder förväntar sig av SAS", säger han, enligt ett pressmeddelande.

SAS flaggar samtidigt för att de inställda flygen, och även den starka dollarn, kommer att påverka bolagets resultat negativt. Den 31 augusti ska SAS redovisa perioden maj–juli, det tredje kvartalet i bolagets räkenskapsår.

Även SAS norska konkurrent Norwegian slog passagerarrekord i juli. Närmare 3,8 miljoner personer reste med bolaget – 13 procent fler än under motsvarande månad i fjol. Norwegians kabinfaktor uppgick till 93 procent.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Jaro fick SJK att svettas - Ny spelare klar

FOTBOLL Jaro bjöd på bra motstånd mot Alexei Eremenkos SJK och förlorade bara med 1-2 (1-2) inför 408 åskådare i Tellushallen. Tränarna var ense om vem som övertygade mest. En testspelare blev också klar för Jaro.

Nyhetsbild
Lokalt

Fest invigde jubileumsåret i Kronoby

KRONOBY Kronoby fyller 50 och firade med jubileumsfest på lördagen i en nästan fullsatt festsal i Ådalens skola.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Nyhetsbild
Sport

Krutet vått för Muik Hockey

ISHOCKEY När Muik Hockey tog emot HCIK i Finlandsserien var det positiva att man släppte bara in ett mål under 58 minuter. Det negativa var att man fick lämna rinken mållösa och då är det omöjligt att vinna hockeymatcher.

Mest läst senaste veckan