|

Yles partimätning: Socialdemokraterna populäraste partiet

NyhetsbildZoom
Antti Rinnes parti Socialdemokraterna är det mest populära partiet. Foto: Roni Rekomaa
Socialdemokraterna är enligt Yles partimätning nu det största partiet i Finland. Svenska folkpartiets stöd har ökat med en procent medan De gröna och Vänsterförbundet har tappat stöd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Socialdemokraternas (SDP:s) stöd har ökat under sommaren. Partiet är nu det mest populära i Finland. Enligt Yles senaste partimätning, som gjorts av Taloustutkimus, har partiet ett stöd på över 21 procent.

Samlingspartiet har det näst starkaste stödet på 20 procent. Centern ligger trea med 18 procent av stödet. Stödet för De gröna har gått ner och ligger nu på 13,6 procent.

Sannfinländarnas stöd ligger på strax under 9 procent. Stödet för utbrytarpartiet Blå framtid når inte ens upp till 1 procent.

Så fördelar sig partistödet

 • SDP: 21,6% (+0,9 % sen den senaste mätningen)

 • Saml: 19,8 % (+0,1 %)
 • C: 17,8 % (+1,2 %)
 • Gröna: 13,6 % (-0,3 %)
 • Sannf 8,7 % (-1,6 %)
 • VF: 7,7 % (-0,6 %)
 • SFP: 4,3 % (+1,0 %)
 • KD: 3,8 % (+0,2 %)
 • Blå: 0,8 % (-0,3%)
 • Övriga: 2,3 % (-0,3%)
 • Felmarginalen är +/- 2,1%
 • Källa

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Misshandeln på Stadshotellet snart till åtalsprövning

JAKOBSTAD Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för den grova misshandeln på Stadshotellet i Jakobstad för en dryg månad sedan. Nästa steg är åtalsprövning.

Nyhetsbild
Lokalt

Stolparna måste förlängas – annars hänger tro, hopp och kärlek för lågt

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har funderat om inte de nya stolparna för tro, hopp och kärlek är för låga? Och jo – det är de.

Nyhetsbild
Lokalt

Järnvägen till Yxpila blir huvudled – "En förutsättning för dubbelspår"

KARLEBY Järnvägsförbindelsen till Karleby hamn klassas från och med årsskiftet som en huvudled. Hamndirektör Torbjörn Witting är glad över beslutet.

Mest läst senaste veckan