Nya protester under nationalsången i USA

NyhetsbildZoom
Malcolm Jenkins, som är engagerad i frågor kring sociala orättvisor i USA, var en av spelarna som protesterade i natt. Foto: Matt Rourke/AP/TT
Minst fem spelare protesterade när NFL-säsongen i amerikansk fotboll startade med träningsmatcher natten till fredag finsk tid. Tre spelare höjde varsin knuten näve medan två andra knäböjde under den amerikanska nationalsången.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var Colin Kaepernick, då spelare i San Francisco 49ers, som startade protesterna 2016 genom att knäböja under nationalsången – en protestaktion mot bristande mänskliga rättigheter för och sociala orättvisor mot svarta. En protest som spred sig runt om i ligan och som bland annat kritiserats av USA:s president Donald Trump.

Efter förra säsongen införde NFL en regel där man förbjöd protester under nationalsången. Denna nya regel har dock pausats sedan spelarfacket engagerat sig och i samtal med ligan och dess ägare försökt hitta en lösning för hur spelarna bäst kan förmedla budskap kring orättvisor i samhället. Parterna har ännu inte hittat en lösning.

NFL säger i ett uttalande angående torsdagens protester att förhandlingar visserligen pågår, men tillägger:

– Det har inte blivit någon förändring i NFL:s policy gällande nationalsången. Den kommer att spelas inför varje match och alla spelare och annan personal på planen förväntas stå upp.

Malcolm Jenkins i mästarlaget Philadelphia Eagles var en av spelarna som protesterade. Han har länge varit engagerad i frågor gällande sociala orättvisor i USA.

NFL-spelare som knäböjer

  • Proteströrelsen startades av dåvarande quarterbacken Colin Kaepernick 2016. I en protest mot polisvåld mot svarta i USA knäböjde han under nationalsången före en match.
  • När trenden spred sig anklagade USA:s president Donald Trump spelare som knäböjde för att vanära flaggan. Men protesten växte vidare och utvecklades delvis också till ett ställningstagande mot Trump.
  • NFL införde en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalsången spelas vid matcherna. Denna regel har dock pausats då diskussioner mellan ligan och spelarfacket pågår om en lösning på situationen med spelare som manifesterar under nationalsången.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan