Som om drömgränsen inte var nog.

I en helt makalös stavhoppsfinal på söndagskvällen gjorde 18-årige Armand Duplantis sitt livs största tävling i friidrotts-EM i Berlin.

Han hade gjort det när han passerade över 5,95, nytt personligt rekord och nytt juniorvärldsrekord, på första försöket. Han hade garanterat gjort det när han passerade över drömgränsen sex meter, som förste svensk genom tiderna, på sitt första försök.

När 18-åringen även klarade 6,05 på första försöket, dessutom med marginal, så var det nog många på läktarna som undrade om de drömde.

Det skulle också bli ett EM-guldjubel. Men han fick trots sin makalösa hoppning vänta en stund, då han inte var den enda som var uppe och nosade på makabra höjder.

Även ryssen Timur Morgunov klarade sex meter på försök nummer ett, men brände därefter ut sig på 6,05. Och fransmannen Renaud Lavillenie lyckades inte på något av sina två sparade försök på höjden.

När ryssen brände sitt sista försök så kunde Duplantis, redan i det skedet rörd och nästintill chockad över sin egen framgång, konstatera att Sveriges första EM-guld i friidrott sedan 2014 var i hamn och inleda ett ärevarv på arenan tillsammans med konkurrenten, och barndomsidolen, Renaud Lavillenie.

I en intervju efter ärevarvet tillägnade Duplantis just Lavillenie en del i framgången, då svensken enligt honom själv tittat på videoklipp på Lavillenies höga hopp inför tävlingen för att själv kunna hoppa högt.

En annan som var rörd till tårar var tränare och pappa Greg på läktaren.

– Vi visste att han kunde slå ett stort personligt rekord. Men det här är bra fantastiskt, säger Greg Duplantis till SVT.

Nu har en 18-årig svensk klarat en höjd som endast Sergej Bubka klarat tidigare i en utomhustävling.

– Det är fantastiskt att tänka så. Och han är 18 år gammal. Jag tror han har mer i sig.

Förbundskapten Karin Torneklint till SVT:

– Det (hur långt han kan gå) tror jag inte ens han kan svara på. Det ska bli så kul att följa hela hans karriär. Han är ju så ung, säger hon.