Meraf Bahta avstår från söndagens 5 000 meter. Anledningen är den press hon upplevt den senaste tiden, förstärkt av att information om hennes missar i vistelserapporteringssystemet uppmärksammats i medierna. Till följd av missarna utreds Bahta för brott mot antidopningsreglerna.

Bahta vill inte själv kommentera beslutet.

– Jag hoppas att media visar Meraf respekt och låter henne invänta kommande beslut. Hon har upplevt en enorm press som tagit hårt på henne, allt sedan den här situationen inträffade och det blev ännu tuffare då den blev medial, säger svenska förbundskaptenen Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Ärendet avgörs först efter EM och Bahta är inte avstängd under utredningen. Hon kan förlora sin bronsmedalj från 10 000 meter om hon fälls.

I normala fall skulle Bahta vara en medaljkandidat på 5 000 meter. Hon tog EM-guld på distansen 2014 och silver 2016 och hon är trea i Europa i år. Men det är alltså sluttävlat för Bahta i Berlin.

Svenska friidrottsförbundet har fått kritik för att ha låtit henne delta i EM. Bland annat har Finlands förbundskapten Jorma Kemppainen sagt att en finländsk aktiv som stod under utredning i ett dopningsrelaterat ärende inte skulle ha fått starta.

Tyskan Alina Reh, fyra på 10 000 meter, sa efter loppet att hon ”blev lite arg” när hon fick höra att hon kan få ett brons på posten om Bahta fälls.