Lillstugan flyttad från Lappfors till Överesse – invigs på söndag

Lillstugan från Grannasbacka står nu klar på museiområdet vid Fornstugan i Överesse. Per och Mona Borgmästars, Gerhard Kung och John Granstubb har alla varit delaktiga i förflyttningen av lillstugan, på ett eller annat sätt. Bräderna på utsidan av ytterdörren är original. Invid stugan planeras planteringar. Bland annat av gammal humle som växt i närheten av lillstugan i många år. Stuprännor har tillverkats av urgröpna tallar som sedan tjärats. Elektricitet finns också i lillstugan.
Från ett foto på väggen blickar Matts Häll utöver rummet i den lillstuga där han en gång bodde. Mycket ser bekant ut, men allt är snäppet finare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den gamla lillstugan som fram till i fjol stod på Grannasbacka i Lappfors finns dokumenterad redan på 1660-talet. Då lär Lappajärvibon Sigfrid Tarvola ha köpt sig ett hemman på backen.

När Mona Borgmästars var ung cirka 300 år senare använde hon och hennes bröder lillstugan, som nu fanns på deras hemman, på sommaren.

– Det var mycket svalare att sova där än i stora huset, säger Borgmästars.

Zoom

John Granstubb, Gerhard Kung, Per och Mona Borgmästars i lillstugan där många människor hunnit bo genom åren. Foto: Jonas Brunnström


Zoom

I den lilla sovkammaren har handarbetsglädjen en självklar plats. Foto: Jonas BrunnströmEn av hennes bröder fortsatte använda stugan in på 2000-talet. Men de senaste åren har ingen använt stugan. Mona Borgmästars beslöt att donera stugan till Esse hembygdssällskap för att den skulle kunna bevaras åt eftervärlden. Esse hembygdssällskap tvekade inte att ta emot den.

– Vi har redan för länge sedan velat ha en lillstuga till området. Vi har stor nytta av stugan i vår verksamhet. Förutom att allmänheten kan få se hur folk har bott förr i tiden så är det något nytt vi kan visa för skolgrupperna, säger John Granstubb, hembygdssällskapets ordförande.

I fjol vintras började stugan plockas ner, stock för stock, för att senare under året och i vinter plockas upp vid Fornstugan i Överesse. Gerhard Kung på Ess Timber anlitades för arbetet. Sammanlagt 800 arbetstimmar har han lagt på Lillstugan. Stockarna och fönstren har återanvänts men brädfodringen och det tjärade trätaket är nytt. Av en kluven tall har Kung tillverkat stuprännor som även de behandlats med tjära.

– Det har varit en intressant process, att få ta del av gammal byggnadskonst och lära sig nya saker, säger Kung.

Zoom

Gerhard Kung har gett lillstugan en ny brädfodring i gran. Foto: Jonas Brunnström


Zoom

I samarbete mellan Per Borgmästars och snickeriföretagaren Gerhard Kung flyttades lillstugan från Lappfors till museiområdet vid Fornstugan i Överesse. Foto: Jonas BrunnströmMonas man Per Borgmästars som är gammal byggare, har varit delaktig i hela restaureringsprocessen.

– Per har gett direktiv och varit med och funderat på lösningar. Jag har lärt mig mycket av Per, säger Kung.

Att mura var helt nytt för Kung så spisen blev en utmaning.

– Jag har aldrig murat förr, så där fick jag nog vara "slibrik" åt Per.

– Men jag vågade mig inte upp på taket så då fick Gerhard sköta murandet av skorstenen och sedan fortsatte han mura en skorsten på grannbyggnaden också, säger 84-åriga Per Borgmästars.

Att det skulle sättas extra krut på just spisen var viktigt.

– Den var ju viktig för hela huset, säger Granstubb.

– Husets hjärta, tillägger Kung.

I spisen finns också en bakugn, som de ännu inte hunnit baka i.

– Men i höst ska vi prova, säger Mona Borgmästars.

Zoom

Alla detaljer är omsorgsfullt gjorda. Foto: Jonas Brunnström


Zoom

Tidigare husägaren Matts Häll håller ett öga på besökarna i lillstugan. Foto: Jonas Brunnström


Nu är de alla samlade i den nyrestaurerade lillstugan. Inredningen är en blandning av möbler som sedan tidigare stått i stugan och andra gamla möbler. På väggarna är spännpapper. Sängen är festbäddad.

– Lillstugan är nog finare i dag än vad den har varit tidigare, säger Granstubb.

Men så ska det ju också bli fest. På söndag invigs museiområdets nya stuga. Klockan 14 klipper Mona Borgmästars bandet till stugan, gruppen Fyrtornet ska uppträda och så blir det förstås servering.

– Det är stor sak för hembygdssällskapet, våra medlemmar har följt hela processen med stort intresse, säger Granstubb.

Matts Häll då? Han var släkt med Mona Borgmästars pappa Alfred Forsberg och den sista bofasta i lillstugan. Han bodde här ännu kring sekelskiftet. Nu vakar hans foto över den restaurerade stugan.

Museiområdet i Överesse

  • Fornstugan är ett hembygdsmuseum där bland annat jordbrukarens vardags- och festföremål finns utställda.

  • Själva fornstugan är en bondstuga från år 1840. Den stod först i Lappfors men flyttades till sin nuvarande plats år 1957.
  • På gården står också andra stockbyggnader i vilka man kan bekanta sig med hur livet såg ut förr.
  • Hembygdsmuséet är öppet sommartid, resten av året enligt överenskommelse.

Kommentarer
|

Nu börjar Malins stora äventyr – seglar med allmogebåt från Karlskrona till Vasa

Nyhetsbild
Här vid rodret trivs Malin Mäkinen. Nu seglar hon från Karlskrona till Vasa. Foto: Privat
Kan man segla från Karlskrona till Vasa med en allmogebåt? Man kan i alla fall försöka! Det tycker Malin Mäkinen, som nu seglar till sin hemstad med träbåten "Ahwen".

Mest läst senaste veckan