|

Samhällsekonomin ökade med 3 procent i juni

Bruttonationalprodukten, sysselsättningen och antalet arbetade timmar har alla ökat sedan i fjol. Mest steg primärproduktionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands bruttonationalprodukt (bnp) ökade med 3,0 procent i juni jämfört med året innan, meddelar Statistikcentralen. Jämfört med föregående månad sjönk bnp med 0,3 procent.

Enligt de reviderade uppgifterna för maj ökade bnp med 3,5 procent jämfört med året innan. Före kontrollen var ökningen 3,4 procent.

Den arbetsdagskorrigerade primärproduktionen steg med omkring 10 procent, förädlingen med drygt 1 procent och tjänsterna med något över 4 procent jämfört med fjolåret.

Med primärproduktion avses jordbruk, jakt, skogsbruk och fiske medan förädlingen omfattar industri och byggverksamhet.

Enligt prognoserna har bruttonationalprodukten och sysselsättningen ökat under andra kvartalet i år.

Enligt den arbetsdagskorrigerade serien ökade bnp med 2,9 procent jämfört med andra kvartalet året innan. Antalet sysselsatta uppskattas ha ökat med omkring 2 procent på ett år.

Antalet arbetade timmar ökade med 3 procent.

Uppgifterna baserar sig på preliminära uppgifter om konjunkturindikatorn för produktionen.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan