Linnea West vill till riksdagen – "Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen"

NyhetsbildZoom
Linnea West kommer från Merimasku i Nådendal men har också bott och jobbat i Helsingfors. Foto: Mikael Nybacka
Ordförande för Vasas nämnd för fostran och undervisning, äldre kriminalkonstapel Linnea West (SDP) vill kandidera i riksdagsvalet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

West vill bland annat satsa på trygghet, fostran och undervisning samt äldrevård som bör ha hög kvalitet och som ska skötas tillsammans av olika aktörer i samhället.

– Om nivån på dessa sjunker kommer jämlikheten i samhället att lida ännu mera. I Finland har vi alltid ansett att var och en i samhället bör ha möjlighet att utvecklas och sträva till sina målsättningar, oberoende av den egna bakgrunden. Vi vill också att var och en kan åldras människovärdigt. Trygghet är grunden för dessa värden.


West, som till vardags arbetar som äldre kriminalkonstapel vid Österbottens polisinrättning, anser att polisens uppgift är att trygga sådana förhållanden där människorna kan arbeta, idka sitt yrke och sin näring. Till polisens uppgifter hör också att förverkliga de grundläggande rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, enligt West. Men poliskåren har inte undkommit nedskärningar och inbesparingar.

– Antalet poliser i Finland är lägst i Norden. Finland har dock hittills klarat sig väl i jämförelser angående polisens pålitlighet och effektivitet. Antalet poliser har dock hela tiden gått neråt. Vi har kommit till en situation där vi måste välja: Vill vi öka antalet poliser eller vill vi skära ner polisen uppgifter? Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen.

Som ett oroväckande exempel nämner West antalet narkotikabrott som ökar i regionen.

– Droger är ett problem i Österbotten. Det berättar om ett allmänt illamående. Detta bör förebyggas med olika sektors intensiva samarbete. Polisen och kommunerna bör samarbeta. Drogbrott kan avslöjas med effektiv övervakning. Polisen kan förebygga drogbrott och de skador som följer av dessa. Vi måste säkerställa polisens möjligheter att avslöja drogbrott och hindra att drogerna kommer till gatuhandeln.


Sedan West flyttade till Vasa 2015 har den politiska karriären framskridit snabbt. 2016 blev hon medlem i Socialdemokraterna. 2017 ställde hon upp i kommunalvalet och är nu ordförande i nämnden för fostran och undervisning. West är även suppleant i stadsfullmäktige.

– Jag har beslutat att ännu aktivare medverka i förstärkandet av samhällets grundsten. Som ett steg, ställer jag nu upp för att bli kandidat i riksdagsvalet.

Kommentarer

Jakobstad samarbetar gärna om idrottshallar

Nyhetsbild
Jakobstad öppnar för regionalt samarbete kring simhallen som även används flitigt av de som bor i Pedersöre, Larsmo och Nykarleby. Foto: Malin Henricson/Arkiv
Jakobstads två högsta tjänstemän ger grönt ljus för förslaget från Pedersöre att samarbeta kring större idrottshallar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Jakobstad samarbetar gärna om idrottshallar

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE. Jakobstads två högsta tjänstemän ger grönt ljus för förslaget från Pedersöre att samarbeta kring större idrottshallar.

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan