Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel för alla under 25 år

NyhetsbildZoom
Den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande, OVVS, vill att alla ungdomar under 25 ska ha tillgång till gratis preventivmedel. Foto: Arkiv
Alla ungdomar borde få tillgång till gratis preventivmedel, anser den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande. Stadsstyrelsens förslag är bra men kan bli ännu bättre, anser föreningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt stadsstyrelsens förslag som godkändes i måndags ska klienter bland annat kunna få gratis preventivmedel i sex månader i stället för tre månader som gäller i dag. Modellen innebär också att det ska bli lättare att få tag på gratis kondomer, bland annat genom skolhälsovården.


Men det räcker inte, anser Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande (OVVS). Modellen är ett steg i rätt riktning, men föreningen betonar också att en fortsatt urvattnad modell blir mycket oklar för ungdomarna. Syftet att tillgodose ungdomars grundläggande sexuella rättigheter och förhindra abort och könssjukdomar blir avsevärt svårare att åstadkomma.

– En förlängd testperiod med tre månader hjälper säkert många, men förr eller senare tar ju testperioden slut. Varje ungdom borde oberoende av ekonomiska förutsättningar ha rätt till den form av preventivmedel som bäst passar personen själv. För att säkerställa att ungdomar aldrig är tvungna att ha oskyddat sex av ekonomiska orsaker måste alla unga ha avgiftsfritt tillgång till såväl hormonell prevention som kondomer, säger OVVS:s ordförande Jutta Maunula.


I Karleby har man redan infört gratis preventivmedel för alla ungdomar under 20 år och i Jakobstad ser man ut att introducera en modell där alla ungdomar under 25 år har rätt till gratis preventivmedel.

Föreningen vill nu att stadsfullmäktige på sitt möte den 3 september ska ta önskemålen i beaktande. Staden bör gå inför en genuint avgiftsfri modell redan hösten 2019 där alla ungdomar under 25 år som bor eller studerar i Vasa får rätt till preventivmedel.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan