|

Hajen från helvetet större och tjockare än den som fanns i verkligheten

NyhetsbildZoom
Megalodonen antas ha dött ut för 2,6 miljoner år sedan – eller? På bio gör hajen nu en blodtörstig comeback. Men hur väl stämmer den filmiska versionen med verkligheten? På bilden syns jättehajens tänder och käft tydligt, något som filmmakarna lyckats väl med, enligt experten Hans Sues. Foto: TT/Pressbild/Courtesy of Warner Bros. Pictures
En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörstiga närvaro påmind. Det är huvudingrediensen i filmen "The meg" med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I filmen påstås det nämligen att minst ett exemplar av megalodonerna har överlevt och plötsligt börjar terrorisera allt från fraktfartyg till små hundar.

I ett försök att bena ut hur trovärdig filmen är har den vetenskapliga tidskriften Science låtit Hans Sues, en av världens främsta experter på denna haj, se filmen.

Och han tyckte om den – som underhållning.

– Absolut. Jag är tokig i sci-fi och är ett stort fan av allt med Jason Statham. Jag ger den en nia av tio möjliga, säger paleobiologen Hans Sues, som till vardags arbetar vid Smithsonian Institution's National Museum of Natural History i Washington DC i USA, till tidskriften.

Ur ett strikt vetenskapligt perspektiv, däremot, blir betyget väsentligt lägre: ett av tio.

– Kanske två, men då är jag generös, säger han.

Det stora problemet med filmen, berättar Hans Sues, är att denna haj skulle ha överlevt genom att leva på botten av en djuphavsgrav.

– Det vore helt omöjligt och går stick i stäv med allt vad vi vet om megalodoner baserat på de fossil vi hittat. Megalodoner fanns överallt på jorden, men bara i varma kustvatten. De var inte anpassade för att leva på djupt vatten. Vattnet är för kallt, det är ont om föda och de hade varit tvungna att förändra hela kroppsformen för att inte bli krossade av det höga trycket.

– Och även om de hade kunnat leva där, är det näst intill otänkbart att vi människor inte skulle fått vetskap om det.

Hajens storlek stämmer inte heller överens med vetenskapen. I filmen ska "The meg" vara runt 23 meter lång, eller ännu längre, när den i själva verket "bara" blev cirka 18 meter.

Kraftigaste käften av dem alla

  • Carcharocles megalodon är den största kända tandhaj som någonsin har levt. Arten levde i tropiska och subtropiska vatten i cirka 14 miljoner år innan den försvann för runt 2,6 miljoner år sedan. Bytesdjuren tros ha utgjorts av mindre bardvalar, som numera också är utdöda.
  • Eftersom hajars skelett utgörs av brosk, som sällan fossiliseras, är fossila tänder nästan det enda som återstår av denna art. Forskarna tror att megalodon, som kan översättas till "jättetand", blev upp till 18 meter lång.
  • Megalodon var inte bara den största tandhajen som troligtvis har levt. Dess bitkraft har beräknats till 40 000 pund per kvadrattum, vilket är den största bitkraften som någonsin har uppmätts för ett djur, utdött eller levande. Långt större bitkraft än vad exempelvis Tyrannosaurus Rex hade.
  • Källa: Science, med flera.

Dessutom påminner den fiktiva hajen väldigt mycket om en förstorad vithaj, när den i själva verket antagligen var mycket slankare till formen.

– Den senaste forskningen visar att megalodonernas närmast levande släkting är makohajar som är mycket mer strömlinjeformade (jämfört med vithajen), säger Hans Sues.

Däremot har filmen fått till hajens tänder och dess käke på ett sätt som antagligen stämmer överens med verkligheten.

– Käften var så stor att du kunde simma in i den utan att nudda tänderna. Den kunde, bokstavligen, sluka en mindre bil utan att ens behöva tugga eller svälja. Tänderna var sjutton centimeter långa och den borde ha haft flera rader med tänder, säger Hans Sues som inte heller utesluter att hajen – precis som i filmen – hade kunnat attackera en mindre ubåt eller ett mindre fartyg, om den var på det humöret.

– Det finns ett fossil av en mindre bardval som antagligen blev attackerad av en megalodon, och den har helt otroliga skador i huvudet. Det finns också ett annat fossiliserat valskelett med så konstiga kompressionsfrakturer att de bara kan ha uppstått om något tog tag i valen och knäckte ryggraden på den.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan