|

Hajen från helvetet större och tjockare än den som fanns i verkligheten

NyhetsbildZoom
Megalodonen antas ha dött ut för 2,6 miljoner år sedan – eller? På bio gör hajen nu en blodtörstig comeback. Men hur väl stämmer den filmiska versionen med verkligheten? På bilden syns jättehajens tänder och käft tydligt, något som filmmakarna lyckats väl med, enligt experten Hans Sues. Foto: TT/Pressbild/Courtesy of Warner Bros. Pictures
En stor haj, den största någonsin, som lurar i havsdjupen och plötsligt gör sin blodtörstiga närvaro påmind. Det är huvudingrediensen i filmen "The meg" med svensk premiär nu på fredag. Men hur trovärdig är den, givet vad vi vet i dag om dessa jättehajar som försvann för flera miljoner år sedan?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I filmen påstås det nämligen att minst ett exemplar av megalodonerna har överlevt och plötsligt börjar terrorisera allt från fraktfartyg till små hundar.

I ett försök att bena ut hur trovärdig filmen är har den vetenskapliga tidskriften Science låtit Hans Sues, en av världens främsta experter på denna haj, se filmen.

Och han tyckte om den – som underhållning.

– Absolut. Jag är tokig i sci-fi och är ett stort fan av allt med Jason Statham. Jag ger den en nia av tio möjliga, säger paleobiologen Hans Sues, som till vardags arbetar vid Smithsonian Institution's National Museum of Natural History i Washington DC i USA, till tidskriften.

Ur ett strikt vetenskapligt perspektiv, däremot, blir betyget väsentligt lägre: ett av tio.

– Kanske två, men då är jag generös, säger han.

Det stora problemet med filmen, berättar Hans Sues, är att denna haj skulle ha överlevt genom att leva på botten av en djuphavsgrav.

– Det vore helt omöjligt och går stick i stäv med allt vad vi vet om megalodoner baserat på de fossil vi hittat. Megalodoner fanns överallt på jorden, men bara i varma kustvatten. De var inte anpassade för att leva på djupt vatten. Vattnet är för kallt, det är ont om föda och de hade varit tvungna att förändra hela kroppsformen för att inte bli krossade av det höga trycket.

– Och även om de hade kunnat leva där, är det näst intill otänkbart att vi människor inte skulle fått vetskap om det.

Hajens storlek stämmer inte heller överens med vetenskapen. I filmen ska "The meg" vara runt 23 meter lång, eller ännu längre, när den i själva verket "bara" blev cirka 18 meter.

Kraftigaste käften av dem alla

  • Carcharocles megalodon är den största kända tandhaj som någonsin har levt. Arten levde i tropiska och subtropiska vatten i cirka 14 miljoner år innan den försvann för runt 2,6 miljoner år sedan. Bytesdjuren tros ha utgjorts av mindre bardvalar, som numera också är utdöda.
  • Eftersom hajars skelett utgörs av brosk, som sällan fossiliseras, är fossila tänder nästan det enda som återstår av denna art. Forskarna tror att megalodon, som kan översättas till "jättetand", blev upp till 18 meter lång.
  • Megalodon var inte bara den största tandhajen som troligtvis har levt. Dess bitkraft har beräknats till 40 000 pund per kvadrattum, vilket är den största bitkraften som någonsin har uppmätts för ett djur, utdött eller levande. Långt större bitkraft än vad exempelvis Tyrannosaurus Rex hade.
  • Källa: Science, med flera.

Dessutom påminner den fiktiva hajen väldigt mycket om en förstorad vithaj, när den i själva verket antagligen var mycket slankare till formen.

– Den senaste forskningen visar att megalodonernas närmast levande släkting är makohajar som är mycket mer strömlinjeformade (jämfört med vithajen), säger Hans Sues.

Däremot har filmen fått till hajens tänder och dess käke på ett sätt som antagligen stämmer överens med verkligheten.

– Käften var så stor att du kunde simma in i den utan att nudda tänderna. Den kunde, bokstavligen, sluka en mindre bil utan att ens behöva tugga eller svälja. Tänderna var sjutton centimeter långa och den borde ha haft flera rader med tänder, säger Hans Sues som inte heller utesluter att hajen – precis som i filmen – hade kunnat attackera en mindre ubåt eller ett mindre fartyg, om den var på det humöret.

– Det finns ett fossil av en mindre bardval som antagligen blev attackerad av en megalodon, och den har helt otroliga skador i huvudet. Det finns också ett annat fossiliserat valskelett med så konstiga kompressionsfrakturer att de bara kan ha uppstått om något tog tag i valen och knäckte ryggraden på den.

Kommentarer
|

Robotarna har tagit över gräsklippningen – försäljare: "Bekymmerslöst och bra resultat"

Nyhetsbild
Robotarna håller på att ta över marknaden, säger företagets ägare Patrik Nygård. Foto: Jonny Smeds
Traditionella gräsklippare har börjat ge vika för nya elmaskiner. Men det är fortfarande storleken på gräsmattan som avgör när det är dag att köpa ny klippare.

Mest läst senaste veckan