|

Sjöfågeljakten inleds på måndag

NyhetsbildZoom
Sjöfågeljakten inleds på måndag, Foto: Arash Matin
Klockan tolv på måndag den 20 augusti går startskottet för sjöfågeljakten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Finland finns över 306 000 jägare, varav knappt hundratusen deltar i andjakten som startar den 20 augusti och pågår till den sista december. Från och med 20 augusti är det tillåtet att jaga gräsand, kricka, årta, bläsand, stjärtand, skedand, brunand, vigg, knipa, ejder och sothöna. Sedan den 10 augusti har det varit tillåtet att jaga grågås och kanadagås på åker och jakten på alfågel, storskrake och småskrake inleds 1.9.

I ett pressmeddelande vill Finlands viltcentral påminna jägarna om att endast fåglar som med säkerhet kan identifieras får jagas och att andra jägare, naturen och bosättning alltid ska beaktas.

Jord- och skogsbruksministeriet har i år fridlyst brunand och småskrake för tre år. Även jakt på aland är förbjuden i inlandet. På havsområden är jakt på alfågel dessutom begränsad genom jägarspecifika byteskvoter. Bytet för en jägare är begränsat till fem alfåglar per dag.

Förutom brunand har många andra sjöfågelarter som trivs på frodiga fågelvatten minskat. Häckningsstammarna i Finland har minskat för stjärtand, bläsand, årta, brunand, vigg och sothöna. Huvudorsaken till minskningen är enligt undersökningar försämrade livsmiljöer. Trots att jakten inte verkar vara orsaken till att många andarter har minskat, bör jägarna ta sitt ansvar beträffande stamskötseln av de arter som är på tillbakagång.

I stället för jakt på arter som är på tillbakagång bör jakten inriktas på talrika arter, som till exempel gräsand, kricka och knipa, för vilka stammarnas utveckling har varit gynnsam. Enligt fångstinformationen är dessa också de tre vanligaste bytesarterna då det gäller sjöfågel.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan