Ny språkstadga för framtida jobbsökande hos Larsmo kommun

Språkkraven för kommunalt anställda i Larsmo har fått en egen stadga. Tidigare fanns den inskriven i förvaltningsstadgan. Innehållsmässigt har den inte ändrat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Om man vill nå en av de högsta befattningarna som tjänsteman i Larsmo krävs det att man kan utmärkt svenska. Det gäller för kommundirektören, förvaltningschefen, ekonomi-, personal- och bildningschefen, chefen för barnpedagogik, chefen för tekniska tjänster, byggnadsinspektören och kanslisekreteraren. De bör ha utmärkt förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift och god förmåga att göra det på finska.

Kraven för kommunalt anställda i Larsmo är indelade i fyra nivåer. Den ovanstående är nivå 1. På den fjärde nivån är kraven att man har en "tillräcklig" förmåga att i tal använda svenska och/eller finska. Där befinner sig bland annat kockar och annan kökspersonal, städare, barnskötare och -ledare, elevassistenter och eftisledare.

Av vikarier fordras samma språkkunskaper som för den ordinarie anställda. Dispens kan beviljas av den myndighet som tillsätter tjänsten. Stadgan gäller ändå inte personer som tillsatts innan stadgan trädde i kraft.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan