Turbulensen inom Svenska Akademien tog sin början i november 2017 då 18 kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Den så kallade kulturprofilen nekar hela tiden till brott, och delar av förundersökningen läggs senare ner.

I "Sommar i P1" i Sveriges Radio på lördagen ger Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius sin bild av krisen. Bland annat berättar hon om sin reaktion när hon läste Dagens Nyheters artikel i november:

– Jag fylldes av avsmak, rent av äckel, säger Sara Danius.

Vidare berättar hon att problemet nu hade hamnat på ständiga sekreterarens bord.

– Det blev telefontrafik den kvällen. Jag gjorde ett par intervjuer och samtalade med ledamöter. Det var allvar, men riktigt hur allvarligt läget var kunde ingen begripa. I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia, säger Sara Danius i sitt program.

I sitt sommarprat väljer Sara Danius också att ge Akademiens ledamöter en känga genom att tala om ordet jäv.

– Få personer inom Svenska Akademien tycks förstå vad ordet betyder. Särskilt de som kallar sig professorer, säger hon i programmet.

Sara Danius lämnade sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien den 12 april.