Ett besök på storsamlingen för videobloggare - Tubecon - under fredagen och lördagen i Helsingfors ger lätt bilden av att videobloggandet (eller vloggandet som det kallas) är något som engagerar mestadels barn och unga tonåringar.

Men det stämmer inte, säger Jussi Koski som är ordförande för arrangörsorganisationen, föreningen Suomen Tubettajat.

– Barn och unga lockas till evenemanget i första hand av "meet and greet"-delen, säger Koski.

Och det märks i mässhallen i Böle där köarna ringlar långa till de tio "meet and greet"-stationerna där de kring 200 medverkande vloggarna skriver autografer på armar, i häften, på tröjor och på mössor, och där man får posera på bild med sin favoritvloggare.

Bland det övriga programmet på Tubecon finns mycket som riktar sig till en vuxen publik. Mannerheims barnskyddsförbund (MLL) är en av aktörerna som har stor synlighet vid evenemanget. Och orsaken är enkel. Det är många barn och unga som gärna prövar på att vlogga.

Livet på nätet är inte helt bekymmersfritt. Nätmobbning är bara ett av problem man kan råka ut för då man publicerar sig på Youtube.

MLL satsar stort på att ge föräldrar och barn råd om hur man ska hantera sociala medier. Rauna Rahja arbetar för MLL med ansvar för den mediefostrande verksamheten. Hon har ett gott råd till föräldrar som har barn som vill starta en vlogg: engagera dig i projektet, till exempel genom att ställa upp som kameraman.

– Det viktigaste är att man som förälder är intresserad av sitt barns användning av sociala medier, att man följer med vad som händer där och vet vem barnet interagerar med, säger Rahja.

Det handlar inte om att spionera på barnet utan om att handleda barnet på vägen ut i de sociala mediernas värld.

– Föräldern ska finnas till hands och lyssna på vad barnet säger om sin egen medieanvändning. Det ger kunskap om vad som sker och det kan även föra familjemedlemmarna närmare varandra, säger Rahja.

– Man bör ha en nyfiket positiv inställning och föra en regelbunden diskussion om allt som finns på nätet, säger Rahja.

Mycket av det som händer på nätet kan vara förvirrande för ett barn och därför är det bra att föräldern finns med där, som en moralisk och etisk guide till en god nätetikett.

Pauliina Turunen som arbetar vid MLL med jourtelefonverksamheten säger att frågor de får ofta handlar om hur och vilka gränser man ska dra för barnets nätanvändning.

– När det handlar om nätet är det ofta att föräldrar oroar sig för att barnet tillbringar så mycket tid på nätet, säger Turunen.

Rahja säger att så länge barnet sover tillräckligt, rör på sig tillräckligt, sköter skolan och har kamrater även utanför nätet så behöver man inte oroa sig så mycket.

Samtidigt är oron för att barnet ska halka efter i skolan eller bli utan vänner något som många föräldrar som hör av sig till MLL lyfter fram.

– Om barnet lämnas utanför det sociala livet på nätet så är det en stor utmaning för föräldrar då det är så svårt att ingripa helt konkret, säger Turunen.

Ändå kan det vara viktigt att barnet har en tillhörighet på nätet. Det är trots allt en plats där barn och unga umgås och där man även knyter starka vänskapsband.