|

Två teskedar salt funkar för de flesta – salttoleransen varierar starkt

NyhetsbildZoom
Folk behöver inte vara jättebekymrade över saltet enligt en ny studie. Foto: Arkiv/TT/Leif R Jansson
Att äta två teskedar salt om dagen behöver inte öka risken för stroke eller hjärt-kärlsjukdom – om du inte är känslig för salt. Hur mycket salt man "tål" varierar stort mellan personer, och det går inte att kolla i förväg hur man själv är.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De flesta individer klarar sig utan höjd hälsorisk så länge man äter mindre än 12,5 gram salt per dag, vilket motsvarar två och en halv tesked. Det visar en ny rapport från en studie där 94 000 personer i 18 länder studerats under i genomsnitt åtta år.

Resultatet bekräftar vad annan forskning kommit fram till, och är även i linje med en rapport från samma stora studie för fyra år sedan.

– Slutsatserna är lite säkrare nu, säger Annika Rosengren, medicinprofessor vid Sahlgrenska akademin som har ansvar för studiens svenska del.

12,5 gram salt per dag är dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommendation om ett medelintag på högst sex gram per dag.

– Väldigt få äter så lite salt som Livsmedelsverket rekommenderar. Det är bara några få procent, säger Annika Rosengren.

Men det betyder inte att salt är bekymmersfritt. Mycket beror på hur känslig man är.

– Det finns ett starkt samband mellan salt och högt blodtryck. Om den genomsnittliga saltkonsumtionen i befolkningen minskar, får vi på sikt sannolikt en sänkning av blodtrycksnivån i befolkningen och färre hjärt-kärlsjukdomar, säger Annika Rosengren.

Kruxet är att vi själva häller på väldigt lite av de där två teskedarna salt per dag.

– Tre fjärdedelar kommer från industriprodukter som exempelvis bröd, ost och smör, framhåller Rosengren.

Det innebär att alla utsätts för saltmängder som, efter ett antal år, kommer att visa sig skadliga för vissa av oss.

– Det finns inget sätt att ta reda på hur känslig man är. Man kan utveckla högt blodtryck i ganska ung ålder, men inte veta om det förrän efter rätt många år.

Annika Rosengren anser att livsmedelsindustrin måste ta ett större ansvar för befolkningens saltkonsumtion.

– De har ju inget incitament att ändra på nånting. I andra länder har man försökt påverka livsmedelsindustrin på olika sätt.

– Vi i Sverige har inte alls haft samma fokus på saltfrågan som andra länder, tycker Annika Rosengren.

Bland de 18 länderna i studien sticker Kina ut med särskilt hög konsumtion av salt, främst för att man använder så mycket soja i maten. Fyra kineser av fem får i sig mer än 12,5 gram salt per dag, med höga tal av stroke och hjärtinfarkt som följd.

Det finns dock hopp även för den som konsumerar mer än 12,5 gram salt per dag. Ett smart motdrag är att också att äta kost med mycket kalium, som bönor, rotfrukter, grönsaker och frukt, vilket i praktiken kan uppväga ett högt saltintag.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Underhållande hockeymatch - Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan