Ålynglen, 81 500 till antalet, landar klockan 15.50 med Finnairs flyg AY 954 från Köpenhamn. Det tar cirka en timme att checka ut dem. Efter det fortsätter ålarna genast färden med bil till utsättningsvatten runt om i Finland.

Det är Centralförbundet för Fiskerihushållning som importerar ålen från England. Syftet är att stöda ålbeståndet i Finland, som har minskat.

Ålen är en vandringsfisk som förekommer utmed kusterna och i inlandet, men den fortplantar sig bara i Sargassohavet i Atlanten. Ålbestånden i Europa har minskat kraftigt. Därför kommer det inte heller längre lika mycket ål till finska vatten. Ålen kommer inte heller åt att stiga upp till sina födoområden i sjöarna i och med att vattendragen är uppdämda.

Finland och de övriga EU-länderna har därför en ålförvaltningsplan. De utsättningar som nu görs stöder Finlands och Östersjöns ålbestånd.

I ett stort EU-projekt undersökte man för några år sedan ålarnas vandring till Sargassohavet med hjälp av satellitmärkningar. Forskningen visade att utplanterade ålar hittar tillbaka till Sargassohavet lika bra som vild ål.

Årets ålar kommer från floden Severn i England. De har hållits i karantän i Sverige. De är cirka 10 centimeter långa och väger cirka en gram.

Ålen kan leva i 40 år i våra vatten innan den blir könsmogen. Då börjar den sin 6000 kilometer långa vandring till Sargassohavet.

De finska ålarna är väldigt stora när de inleder sin långa vandring, jämfört med de andra europeiska ålarna. De finska vandringsålarna väger 1,5–2 kilo medan de västeuropeiska vandringsålarna bara väger några hundra gram.

Det är antagligen en fördel med en högre vikt på den långa vandringen, skriver Centralförbundet för Fiskerihushållning i ett pressmeddelande.

Regionala utsättningsmängder för den engelska ålen

  • Nylands Fiskarförbund, 2500 stycken.

  • Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto, 18 000 stycken.

  • Hämeen Kalatalouskeskus, 16,500 stycken.

  • Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus, 16 500 stycken.

  • Södra Finlands Havsfiskarförbund, 7500 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Vasa, 10 000 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Kouvola, 10 500 stycken.