|

Engelska ålar importeras till Finland – anländer med flyg till Helsingfors på tisdag

NyhetsbildZoom
Över 80 000 ålyngel kommer till Finland på tisdag. Foto: Tapio Gustafsson/Kalatalouden Keskusliitto
På tisdag anländer ett gäng engelska ålar med flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygfält. De ska placeras ut i vattendrag runt om i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ålynglen, 81 500 till antalet, landar klockan 15.50 med Finnairs flyg AY 954 från Köpenhamn. Det tar cirka en timme att checka ut dem. Efter det fortsätter ålarna genast färden med bil till utsättningsvatten runt om i Finland.

Det är Centralförbundet för Fiskerihushållning som importerar ålen från England. Syftet är att stöda ålbeståndet i Finland, som har minskat.

Ålen är en vandringsfisk som förekommer utmed kusterna och i inlandet, men den fortplantar sig bara i Sargassohavet i Atlanten. Ålbestånden i Europa har minskat kraftigt. Därför kommer det inte heller längre lika mycket ål till finska vatten. Ålen kommer inte heller åt att stiga upp till sina födoområden i sjöarna i och med att vattendragen är uppdämda.

Finland och de övriga EU-länderna har därför en ålförvaltningsplan. De utsättningar som nu görs stöder Finlands och Östersjöns ålbestånd.

I ett stort EU-projekt undersökte man för några år sedan ålarnas vandring till Sargassohavet med hjälp av satellitmärkningar. Forskningen visade att utplanterade ålar hittar tillbaka till Sargassohavet lika bra som vild ål.

Årets ålar kommer från floden Severn i England. De har hållits i karantän i Sverige. De är cirka 10 centimeter långa och väger cirka en gram.

Ålen kan leva i 40 år i våra vatten innan den blir könsmogen. Då börjar den sin 6000 kilometer långa vandring till Sargassohavet.

De finska ålarna är väldigt stora när de inleder sin långa vandring, jämfört med de andra europeiska ålarna. De finska vandringsålarna väger 1,5–2 kilo medan de västeuropeiska vandringsålarna bara väger några hundra gram.

Det är antagligen en fördel med en högre vikt på den långa vandringen, skriver Centralförbundet för Fiskerihushållning i ett pressmeddelande.

Regionala utsättningsmängder för den engelska ålen

  • Nylands Fiskarförbund, 2500 stycken.

  • Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto, 18 000 stycken.

  • Hämeen Kalatalouskeskus, 16,500 stycken.

  • Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus, 16 500 stycken.

  • Södra Finlands Havsfiskarförbund, 7500 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Vasa, 10 000 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Kouvola, 10 500 stycken.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan