|

Engelska ålar importeras till Finland – anländer med flyg till Helsingfors på tisdag

NyhetsbildZoom
Över 80 000 ålyngel kommer till Finland på tisdag. Foto: Tapio Gustafsson/Kalatalouden Keskusliitto
På tisdag anländer ett gäng engelska ålar med flygfrakt till Helsingfors-Vanda flygfält. De ska placeras ut i vattendrag runt om i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ålynglen, 81 500 till antalet, landar klockan 15.50 med Finnairs flyg AY 954 från Köpenhamn. Det tar cirka en timme att checka ut dem. Efter det fortsätter ålarna genast färden med bil till utsättningsvatten runt om i Finland.

Det är Centralförbundet för Fiskerihushållning som importerar ålen från England. Syftet är att stöda ålbeståndet i Finland, som har minskat.

Ålen är en vandringsfisk som förekommer utmed kusterna och i inlandet, men den fortplantar sig bara i Sargassohavet i Atlanten. Ålbestånden i Europa har minskat kraftigt. Därför kommer det inte heller längre lika mycket ål till finska vatten. Ålen kommer inte heller åt att stiga upp till sina födoområden i sjöarna i och med att vattendragen är uppdämda.

Finland och de övriga EU-länderna har därför en ålförvaltningsplan. De utsättningar som nu görs stöder Finlands och Östersjöns ålbestånd.

I ett stort EU-projekt undersökte man för några år sedan ålarnas vandring till Sargassohavet med hjälp av satellitmärkningar. Forskningen visade att utplanterade ålar hittar tillbaka till Sargassohavet lika bra som vild ål.

Årets ålar kommer från floden Severn i England. De har hållits i karantän i Sverige. De är cirka 10 centimeter långa och väger cirka en gram.

Ålen kan leva i 40 år i våra vatten innan den blir könsmogen. Då börjar den sin 6000 kilometer långa vandring till Sargassohavet.

De finska ålarna är väldigt stora när de inleder sin långa vandring, jämfört med de andra europeiska ålarna. De finska vandringsålarna väger 1,5–2 kilo medan de västeuropeiska vandringsålarna bara väger några hundra gram.

Det är antagligen en fördel med en högre vikt på den långa vandringen, skriver Centralförbundet för Fiskerihushållning i ett pressmeddelande.

Regionala utsättningsmängder för den engelska ålen

  • Nylands Fiskarförbund, 2500 stycken.

  • Uudenmaan Kalatalousyhteisöjen Liitto, 18 000 stycken.

  • Hämeen Kalatalouskeskus, 16,500 stycken.

  • Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus, 16 500 stycken.

  • Södra Finlands Havsfiskarförbund, 7500 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Vasa, 10 000 stycken.

  • Egentliga Finlands NTM-central i Kouvola, 10 500 stycken.

Kommentarer
|

Peter Östman: KD måste bli skickligare på att kommunicera

Nyhetsbild
Sari Essayah valdes till partiordförande på KD:s partidagar i Uleåborg. Peter Östman valdes till vice ordförande. Foto: Ari Sundberg/SPT
KD:s nyvalda vice ordförande Peter Östman säger att partiet har chanser att växa ett par procent bara man blir bättre på kommunikation, men: – Jag är ändå ingen vän av populism, säger han.

Mest läst senaste veckan