|

Tydliga förhandsvarningar hjälpte inte - många fast för fortkörning

NyhetsbildZoom
Polisens 24 timmar långa och kraftigt intensifierade hastighetsövervakning resulterade i betydligt fler registrerade fortkörningar än under motsvarande övervakning tidigare år.  Foto: Lehtikuva
Polisens 24 timmar långa och kraftigt intensifierade hastighetsövervakning resulterade i betydligt fler registrerade fortkörningar än under motsvarande övervakning tidigare år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisens intensivövervakning pågick under onsdag och torsdag den här veckan.

– Antalet fall av fortkörning ökade från drygt 4000 fall i fjol till cirka 5500 i år, säger Trafiksäkerhetscentralens direktör överkommissarie Dennis Pasterstein.

Polisens trafiksäkerhetscentral kopplade på alla tillgängliga 120 automatiska övervakningskameror. Dessutom var polisenheternas 22 mobila övervakningsbilar ute. Polisen använde också mer arbetstid och fler övervakningstimmar i årets hastighetsövervakningsmaraton än under de föregående åren.

Övervakningen var särskilt inriktad på områden där det inträffat olyckor och det förekommer mycket fortkörning. Övervakningen riktades också in utifrån medborgarnas respons och begäran om övervakning till polisen.

Satsningen fick stor synlighet i media. Men polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen konstaterar att varken polisens omfattande information eller ens det faktum att man berättade var flera övervakningskameror var belägna fick alla bilister att lätta på gaspedalen.

– Också i fortsättningen kommer man på ett synligt sätt att informera om en betydande del av polisens temaövervakningar på förhand. Samtidigt kommer polisen ändå för att förbättra övervakningens effekt att utföra övervakning utan förhandsmeddelanden i syfte att avslöja så kallad dold brottslighet, säger Onninen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Annika Åman efterlyser fler scener för de österbottniska dramatikerna

Hur står det till med den österbottniska dramatiken? Finns den, spelas den? Och hur kunde den lyftas fram ännu mer? Det här synar VBL i några artiklar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nipsu lyssnar när barnen läser

JAKOBSTAD När Nipsu hälsade på i Kyrkostrands skola i våras ville alla boka tid med henne till hösten. Nipsu jobbar som läshund och ska besöka skolan varannan vecka.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Suvi Widgrén talade öppet om konkursen – en månad senare hade hon trettio jobberbjudanden

Som 22-åring öppnade Suvi Widgrén sin första butik, som 33-åring sålde hon alla fem. Reste jorden runt med familjen, kom tillbaka i januari i år. Blev vd för restaurangkedjan Egg, som hon också investerade i. I juni var konkursen ett faktum.

Mest läst senaste veckan