Lördagen den 8 september klockan 15 ordnas ett berättarcafé i Folkhälsanhuset Wasa. Här kan invandrare, asylsökande och infödda finländare träffas och lyssna till varandras historier, handledda av Story Sharing-gruppen.


– När främlingar möts kring ett cafébord är de både berättare och åhörare. När alla har samma utgångspunkt finns det inga dom och oss, bara vi, säger skådespelaren Åsa Nybo.

Nybo är en av handledarna inom Story Sharing Universum, är ett projekt som vill främja kontakten mellan människor med olika bakgrund och kulturer. Det görs genom att deltagarna delar historier ur det egna livet. Målsättningen är att minska fördomar, rädslor och rasism och att främja jämlikhet och tolerans.

Projektet, som startade 2014, består av berättarverkstäder i flyktingförläggningar och av öppna Story Sharing-caféer runt om i Finland.

På berättarcaféerna går det att använda många språk,
– Åtminstone svenska, engelska, finska, franska, arabiska, ryska och farsi, säger Nybo.

Story Sharing-caféet i Vasa är gratis. Boka gärna plats via evenemangets Facebook-sida eller genom att sända ett textmeddelande till 041–366 87 45. Det går också att bra att bara dyka upp en kvart innan det hela börjar.