|

Handelskamrarna utser viktiga trafikprojekt - Riksåttan och Kvarkentrafiken med på listan

NyhetsbildZoom
Att få med riksväg 8 i stomnätet är med på Handelskamrarnas lista över landets viktigaste trafikprojekt. Bilden är från Bäckliden i Närpes. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Infrastrukturen måste säkras för att de Österbottniska företagen ska kunna bevara sin konkurrenskraft. Det hävdar Österbottens Handelskammare som fått med riksåttan och Kvarkentrafiken på listan över de viktigaste trafikprojekten i Fniland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Handelskamrarna i Finland har utarbetat en lista med landets viktigaste reparations- och utvecklingsområden inom trafiknätet. Från Österbotten nämns fyra projekt, bland annat att få med riksväg 8 i stomnätet och Kvarkenprojektet Midway Alignment.

– Våra företag konkurrerar globalt och i den konkurrensen spelar transporterna en viktig roll. För närvarande är till exempel landsvägstransporterna inte trygga för användarna och på sina ställen är vägarna i sådant skick att de kan skada både frakten och transportutrustningen, säger Österbottens handelskammares verkställande direktör Juha Häkkinen.

Från Handelskammarens håll poängterar man att Finlands ekonomiska framgång till stor del är beroende av exporten och att riksväg 8 är pulsådern som förenar västkustens industribälte med hamnarna och flygplatserna.

I landskapen på västkusten är exportens andel större än för landet i medeltal. Som exempel kan nämnas att av industrins omsättning på handelskammarområdet exporteras 71 procent medan medeltalet för hela landet är 57 procent.

Riksåttans inverkan på Finlands ekonomi är årligen tiotals miljarder euro. Underhållet av och investeringarna i vägen borde relateras till detta, säger Häkkinen

Det övriga Österbottniska projekten på listan är utvecklandet av riksväg 3 samt utvecklandet av järnvägstrafiken vilket innebär en elektrifiering av sträckan Ylivieska-Iisalmi och ett bygge av dubbelspår mellan Seinäjoki och Tammerfors

Handelskamrarnas förteckning över trafikprojekten är en lista över de värsta flaskhalsarna inom trafiken och över betydelsefulla utvecklingsobjekt runt om i Finland. Förteckningen riktar in sig på en långsiktig utveckling av trafiksystemet och kan fungera som verktyg åt beslutsfattarna.

– På handelskamrarnas lista över trafikprojekt finns nu många projekt där man beaktar målsättningarna att minska utsläppen från trafiken och företagens transportbehov. Listan är speciellt aktuell just nu då trafikens stomvägnät och det 12-åriga programmet diskuteras, konstaterar Centralhandelskammarens trafikexpert Kaisa Saario som sammanställt listan.

Listan är ett återkommande projekt hos Handelskammaren. Även i fjol fanns riksåttan och Kvarkentrafiken. Det gjorde även infartsleden till Jakobstad via väg 68. Det sistnämnda projektet har sedan dess fått pengar ur regeringens tilläggsbudget.

Kommentarer
|

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Nyhetsbild
Europarlamentet satte stopp för ett förslag som hade kunnat försvåra samarbetet över Kvarken och andra havsgränser inom unionen. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Nyhetsbild
Lokalt

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.

Nyhetsbild
Lokalt

Många riskerar bli utanför den digitaliserade servicen

KARLEBY En allt större del av samhällsservicen digitaliseras. Mellersta Österbottens förbund har inlett ett EU-stött projekt som hjälper invånarna att klara de vardagliga kontakterna.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan