Yle: Virtuellt flygbolag kunde sköta flygtrafiken från Kronoby till Stockholm

NyhetsbildZoom
Kronoby flyghangar Ab utreder möjligheten att starta ett virtuellt flygbolag. Foto: Arkiv
Målet är att få i gång flygtrafiken mellan Kronoby och Stockholm så snabbt som möjligt. Men hur den ska byggas upp är en annan diskussion, säger Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg till Yle Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under två dagar mötte Kronoby flyghangars styrelse flygaktörer i Stockholm. Enligt Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby, är Kronobys nuvarande trafikutbud närmast obefintligt. Man har som mål att få i gång flygtrafiken från Kronoby till Stockholm så snabbt som möjligt.

I Stockholm träffade styrelsen flygbolag som de haft kontakt med sedan Nextjets konkurs i maj. Jonne Sandberg säger till Yle att man träffade bland annat Peter Larsson, som är vd för Svenska regionala flygfält och olika konsulter inom flygbranschen för att få infallsvinklar i hur man kan gå vidare för att få i gång flygtrafiken.

För Kronoby Flyghangar Ab och vd Stig-Göran Forsman är det viktigt att hitta en kommersiell aktör som är villig att flyga Kronoby–Arlanda med acceptabla avgångar, som ska passa både fritidsresande men också affärsresenärer. Just nu utreder man skapandet av ett virtuellt bolag i Jakobstadsregionen. Virtuella flygbolag äger inga egna flygplan, utan säljer biljetter och sköter den kommersiella sidan. Flygplanen hyrs in av utomstående bolag som har licens att flyga.

Som bäst håller man på att utreda vem som kunde äga det virtuella flygbolaget. Enligt Jonne Sandberg kan det vara en kombination av kommuner och företag. Det är Kronoby Flyghangars vd Stig-Göran Forsman som fått uppdraget att göra utredningen.

Kommentarer
|

Birger och Paula ville inte missa blodmånen – minst 40 såg förmörkelsen vid Meteorian

Nyhetsbild
Ivriga stjärnskådare vid Meteorian. Hanna Niemi, Jori Jalkanen samt Birger och Paula Finskas ville se månen. Foto: Fredrik Westblom
Har man sett en solförmörkelse i Australien har man väl sett allt, eller? Nejdå. Birger och Paula Finskas är ivriga stjärnskådare och ville se månförmörkelsen i Sundom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan