Yle: Virtuellt flygbolag kunde sköta flygtrafiken från Kronoby till Stockholm

NyhetsbildZoom
Kronoby flyghangar Ab utreder möjligheten att starta ett virtuellt flygbolag. Foto: Arkiv
Målet är att få i gång flygtrafiken mellan Kronoby och Stockholm så snabbt som möjligt. Men hur den ska byggas upp är en annan diskussion, säger Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg till Yle Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under två dagar mötte Kronoby flyghangars styrelse flygaktörer i Stockholm. Enligt Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby, är Kronobys nuvarande trafikutbud närmast obefintligt. Man har som mål att få i gång flygtrafiken från Kronoby till Stockholm så snabbt som möjligt.

I Stockholm träffade styrelsen flygbolag som de haft kontakt med sedan Nextjets konkurs i maj. Jonne Sandberg säger till Yle att man träffade bland annat Peter Larsson, som är vd för Svenska regionala flygfält och olika konsulter inom flygbranschen för att få infallsvinklar i hur man kan gå vidare för att få i gång flygtrafiken.

För Kronoby Flyghangar Ab och vd Stig-Göran Forsman är det viktigt att hitta en kommersiell aktör som är villig att flyga Kronoby–Arlanda med acceptabla avgångar, som ska passa både fritidsresande men också affärsresenärer. Just nu utreder man skapandet av ett virtuellt bolag i Jakobstadsregionen. Virtuella flygbolag äger inga egna flygplan, utan säljer biljetter och sköter den kommersiella sidan. Flygplanen hyrs in av utomstående bolag som har licens att flyga.

Som bäst håller man på att utreda vem som kunde äga det virtuella flygbolaget. Enligt Jonne Sandberg kan det vara en kombination av kommuner och företag. Det är Kronoby Flyghangars vd Stig-Göran Forsman som fått uppdraget att göra utredningen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan