Federer kommer att möta oseedade fransmannen Benoit Paire i nästa match, efter att ha gjort processen kort mot 22-åriga Nishioka. Matchen mot japanen var slut på en timme och 52 minuter.

I och med sin seger har schweizaren lyckats vinna 18 förstamatcher i US Open på 18 försök.

– Jag är glad att jag aldrig har fallit redan vid första hindret. Det är nästan dags att gå i pension, men inte än, säger Federer till US Opens webbplats.

37-åriga Federer har vunnit US Open fem gånger – i rad – 2004–2008.

Schweizaren slapp den värsta hettan eftersom hans match spelades på tisdagskvällen lokal tid. De som spelade tidigare under dagen fick slita ont i värmen – framför allt herrarna som spelar matcherna i bäst av fem set.

Serbiska världssexan Novak Djokovic var kraftigt påverkad av den drygt 30-gradiga hettan utanför Manhattan i New York, men lyckades till slut vinna komfortabelt mot 41-rankade ungraren Marton Fucsovics med setsiffrorna 6–3, 3–6, 6–4, 6–0. Arrangörerna lade till en tiominuterspaus mitt i matchen på grund av hettan och luftfuktigheten.

– Vi kämpade båda två, och vi var inte de enda. Brutala förhållanden, säger Djokovic till AFP.

Han bad sina tränare att komma med handdukar med is för att kyla ner honom under matchens andra set.

– Jag var tvungen att hitta på ett sätt för att komma ur situationen.

Zoom

Novak Djokovic tvingades kyla sig med iskalla handdukar under US Open-mötet med Marton Fucsovics. Foto: Frank Franklin II/AP/TT


I nästa omgång väntar 61-rankade amerikanen Tennys Sandgren för Djokovic, som vann US Open 2011 och 2015.