|

Sommaren 2018 var gynnsam för algerna i Finlands havsområden

NyhetsbildZoom
Värmen under sommaren 2018 gjorde att algerna trivdes på många håll i Finlands vatten. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Giftiga blågröna alger (cyanobakterier) har siktats på 35 ställen i havet utanför Korsholm och Vasa den här veckan. Också i Larsmosjön och Ähtärinjärvi har observationer gjorts. En ovanlig röd blomning påträffades i en flada i Korsholm i mitten av augusti.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt NTM-centralen har inga blågrönalgblomningar har noterats på de andra officiella alguppföljningsplatserna i de österbottniska landskapen den här veckan.

Vatten som innehåller rikligt av blågröna alger ska inte användas som hushållsvatten, bastuvatten eller för bevattning av nyttoväxter. I synnerhet barn och husdjur bör hållas borta från vatten där det finns mycket blågröna alger.

Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet. Förekomster av blågröna alger är ofta lokala och algblomningar kan förekomma också i andra områden än de som NTM-centralen rapporterar om i sitt pressmeddelande.

Sammanfattningsvis kan konstateras att sommaren 2018 tidvis var mycket gynnsam för blågrönalger.

I Österbotten har små, kortvariga algblomningar noterats i olika delar av havsområdet. Små kortvariga algblomningar förekom under sommaren i Larsmojön, Kuorasjärvi, Seinäjärvi, Karperöfjärden och Kuortaneenjärvi.

NTM-centralen i Södra Österbotten följer med algsituationen på 25 officiella punkter runt om i de tre landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten under perioden juni–september.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan