|

Förbannelsen fortsätter – Räikkönen förlorade lång duell på Monza

NyhetsbildZoom
Kimi Räikkönen gav precis allt han hade i Monzas GP – men det räckte inte. Foto: Lehtikuva/Emmanuel Dunand
Kimi Räikkönen tog pallplats nummer 100 i karriären – men det värmde inte mycket. Ferrariföraren hade längre greppet om segern på Monza, men förlorade till slut duellen mot britten Lewis Hamilton. Valtteri Bottas slutade trea och gjorde Räikkönen sällskap på pallen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pallplaceringarna på Monza

  • 1. Lewis Hamilton, Mercedes
  • 2. Kimi Räikkönen, Ferrari
  • 3. Valtteri Bottas, Mercedes


Kimi Räikkönen kvalade in som etta och hade siktet inställt på sin första F1-seger på 1995 dagar. Ferrariföraren får fortsätta vänta. Efter en långa katt och råtta-lek i Italien fick Räikkönen ge upp. Däcken höll helt enkelt inte i söndagens race.

Inledningsvis såg det ljust ut för Räikkönen, som fick en smakstart. Det första varvet var högdramatiskt. Räikkönen försvarade aggressivt förstaplatsen mot en attackerande Sebastian Vettel – och höll undan.

I den fjärde svängen small det till mellan toppbilarna. Som tur var höll sig Räikkönen utanför dramatiken. Lewis Hamilton tog sig förbi Vettel, som svängde in i brittens sida och snurrade. Säkerhetsbilen kallades in.Direkt efter omstarten trissade Hamilton upp tempot och svepte förbi Räikkönen. Men glädjen blev kortvarig. Räikkönen svarade direkt och återtog ledningen efter en klinisk omkörning.


Hamilton sög sig fast i Räikkönen som en blodigel och vägrade släppa greppet. Räikkönen kallades in till ett depåstopp först av alla och Hamilton trampade på gasen för att öka på marginalen.

– Nu är det kritiskt – du måste trycka på, fick Räikkönen höra i stallradion efter depåstoppet.

Det gjorde han medan Hamilton stannade ute – länge. Till slut kallades Hamilton in och återvände till banan 5,5 sekunder bakom Räikkönen.

Valtteri Bottas gick upp i ledning efter Hamiltons depåstopp och stannade ute för att bromsa upp Räikkönens framfart. Taktiken lyckades för Mercedes. Räikkönens däck slets snabbt och Hamilton knappade in, tiondel för tiondel. Till slut blev ekvationen ohållbar. Med åtta varv kvar lade Hamilton in en sista stöt och gick upp i ledning.

Britten hade mycket fräschare däck och hade inga problem att hålla i förstaplatsen. Räikkönen fick kämpa för att hålla bakdäcken vid liv och korsade mållinjen som tvåa. Därmed tog han sin sjätte pallplacering på de sju senaste loppen.

– Det här var en besvikelse, sa Räikkönen i stallradion.

Valtteri Bottas fick också stiga upp på pallen. Mercedesfinländaren var fyra i mål, men flyttades upp till trea efter loppet. Max Verstappen körde in i Bottas bil och straffades för det i efterskott.

Tävlingsresultatet betyder att Hamilton drygar ut ledningen över Vettel i sammandraget. Räikkönen är trea och Bottas fyra.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Mest läst senaste veckan