|

Yle: Fler granater hittade utanför Karleby hamn

NyhetsbildZoom
Marinen röjde 227 kilogram sprängämnen utanför Karleby hamn i somras. Foto: Marinens Twitter-konto/@Navyfi
Försvarsmakten har nu avslutat röjningsarbetet i farleden in till Karleby hamn. Nu kan man inleda muddringen av farleden, skriver Yle Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Farleden utanför Karleby hamn ska bli 14 meter djup. Under maj och juni röjde man 28 stycket, totalt 227 kilogram, granatkastar- och artillerigranater. Röjningen har alltså gjorts i två etapper, och under den andra delen av röjningen hittade man ett tiotal granater, skriver Yle Österbotten.

Sprängämnena man hittat är från 1940-1970. På den tiden fick man göra sig av med ammunition genom att sänka dem i havet.

För att mäta magnetfältets styrka och tätheten i det magnetiska flödet har man använt sig av en magnetometer. Marinens dykare har sedan undersökt de ställen som gett utslag enligt magnetometern. De största fynden man hittade denna gång var 120 millimeter stora.

De sprängämnen som hittades lyftes upp från botten och oskadliggjordes. Man hittade också andra typer av metall som fick fortsätta ligga på havsbotten.

Till Yle säger Seppo Paukkeri, projektchef från Trafikverket, att det kan finnas sprängämnen kvar trots att man förberett muddringen noggrant. Det är svårt att åstadkomma en fullständig röjning även om man använder den bästa tänkbara tekniken. Man har också gjort upp en tydlig handlingsplan för att trygga säkerheten under muddringen i fall man kommer att hitta mer sprängämnen.

Muddringsarbetet drar i gång om några veckor och beräknas vara klar i slutet av 2020.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Philip Järvenpää är Österbottens svar på Roy Orbison

JAKOBSTAD Musik från 1950-, 60- och 70-talet fascinerar det unga stjärnskottet Philip Järvenpää. Framför allt gillar han Roy Orbisons låtar och stil att sjunga.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya landskapsdirektören: Samarbete ett nyckelord för Mellersta Österbotten

KARLEBY Samarbete i olika riktningar är ett måste för Mellersta Österbotten. Nyvalda landskapsdirektören Jyrki Kaiponen tror att landskapet har en ljus framtid.

Nyhetsbild
Lokalt

Ovanligt många militärfordon i trafiken på torsdag

Returtrafiken efter försvarsmaktens luftvärnsövning i Lochteå kan störa trafiken i Karlebytrakten på torsdag.

Mest läst senaste veckan