|

Svenska Yle: Så här skriver regeringen om svenskan i valfrihetslagen

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä. Foto: Jussi Nukari
Landskapen måste efter vårdreformen se till att svenskspråkiga får vård på svenska. Det skriver regeringen i den nya formuleringen av valfrihetslagen. Svenska Yle har tagit del av förslaget – så här ser det ut:
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det har tidigare varit oklart om svenskspråkiga ska kunna få vård på svenska då de efter vårdreformen använder sig av så kallade kundsedlar eller personlig budget för vårdtjänster.

Tidigare föreslog regeringen att landskapen skulle se till att vården ges på svenska “i mån av möjlighet”. Men nu har regeringen skrivit ett bemötande till social- och hälsovårdsutskottet. I det nya förslaget står det enligt Yle:

"Landskapet ska se till att tjänster som tillhandahålls mot kundsedel och enligt en personlig budget finns tillgängliga inom landskapet på landskapets språk, så att kundens valfrihet förverkligas i fråga om dessa tjänster.

Om det, trots att landskapen använder de medel som avses i denna lag, inte finns en serviceproducent som erbjuder service på kundens språk, ansvarar landskapets affärsverk för att erbjuda kunden service på annat sätt."

Formuleringen får beröm av både Svenska folkpartiet och Folktinget.

Svenska Yle var först med nyheten.

Kommentarer
|

Justitieministern utreder livstids fängelse utan möjlighet att bli frisläppt

Nyhetsbild
Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) utreder evig livstid. Professorer i straffrätt säger att det är svårt att bedöma hur farlig en person kommer att vara i framtiden. Foto: Mesut Turan/Lehtikuva
I en intervju med Hämeen Sanomat säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml) att Justitieministeriet utreder strängare lagstiftning för att hålla farliga fångar inlåsta.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan