|

Ryska agenter pekas ut för nervgiftsattacken i Salisbury

NyhetsbildZoom
Mordförsöken skedde i Salisbury. Arkivbild. Foto: Francesca Ebel
Brittiska åklagare pekar ut två ryssar för att ha försökt mörda ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter. Premiärminister Theresa May säger att det rör sig om ryska agenter och att det nu är upp till Ryssland att förklara vad som hänt. Storbritannien begär nu att frågan behandlas i FN:s säkerhetsråd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åklagarna säger sig ha tillräckligt med bevis för att anklaga två namngivna ryska medborgare för att ligga bakom nervgiftsattacken i Salisbury mot Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i mars, då även polisen Nick Bailey insjuknade. En europeisk arresteringsorder har utfärdats.

De två misstänkta – Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov – ska ha anlänt till Storbritannien den 2 mars för att sedan lämna landet två dagar senare. Storbritannien kommer inte att begära att männen utlämnas, enligt den brittiska åklagarmyndigheten, eftersom Ryssland inte lämnar ut sina medborgare.

Theresa May säger att de misstänkta, enligt underrättelseuppgifter, är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Hon säger också att attacken med största sannolikhet var godkänd på högre nivå.

Enligt May var attacken förmodligen en signal till andra ryssar.

– Jag misstänker att de ville skicka ett budskap till de ryssar som bor utomlands och har varit inblandade i saker som rör den ryska staten. Men det är upp till ryssarna att förklara vad som hände i Salisbury.

Zoom

Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov på övervakningsbilder som släppts av brittisk polis. Foto: Metropolitan PoliceTheresa Mays talesperson säger att premiärministern talade med USA:s president Donald Trump på tisdagskvällen om utvecklingen. Enligt talespersonen ska Storbritannien och landets allierade trappa upp sina insatser för att störa GRU.

Storbritannien begärde också på onsdagen att frågan om nervgiftsattacken ska behandlas på mötet i FN:s säkerhetsråd på torsdag.

Det ryska utrikesdepartementet säger sig inte känna till de två männen, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

– Vi uppmanar åter britterna att sluta med offentliga anklagelser och att manipulera information och i stället börja samarbeta med brottsbekämpande myndigheter, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Ryssland har från början nekat till inblandning i händelserna i Salisbury.

Den brittiske polischefen Neil Basu, ansvarig för terrorbekämpning, säger att de misstänkta reste under falskt namn. Spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där de två männen i 40-årsåldern hade bott.

Enligt polischefen var giftet sprejat på ytterdörren till Skripals hus i Salisbury, där männen fångats på bild av övervakningskameror. Drygt tre månader efter förgiftningsattacken hittades en parfymflaska som innehöll giftet, i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att det var Novitjok som användes vid attacken i Salisbury, och att det även fanns i den upphittade parfymflaskan. Nervgiftet utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talen.

Fakta: Förgiftningsfallen i Storbritannien

  • I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.
  • Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.
  • Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre. (TT)

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Jeppofamilj fick nej till utökad skolskjuts – "Får klättra upp i ett träd om vargen kommer"

NYKARLEBY Familjen Ström önskade "vargtaxi" ända från dörren. Staden sade nej: "Det har inte varit någon egentlig fara just där."

Nyhetsbild
Ekonomi

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Räcker det inte med ett halvårs prövotid?

De kvinnodominerade facken bedömer att regeringens förslag om uppluckrat uppsägningsskydd skulle slå extra hårt mot kvinnor.

Mest läst senaste veckan