Fyra räntehöjningar innan utgången av 2020. Det är Nordeas bedömning av Europeiska Centralbanken ECB:s räntepolitik. Den första räntehöjningen infaller enligt Nordea under det fjärde kvartalet 2019.

Världsekonomin sackar, men tillväxten räcker ännu en tid, åtminstone nästa år. Samtidigt halveras Finlands tillväxttakt. Men tillväxt blir det. Nästa år växer ekonomin, mätt med bruttonationalprodukt, med två procent och 2020 med 1,5 procent.

En drivande faktor är konsumtionen som matas av det goda sysselsättningsläget.

Nu är det inte läge att höja skatter som berör företagande och ägande, anser Aki Kangasharju, Nordeas chefsekonom i konjunkturrapporten.

Finland är på toppen av konjunkturvågen. Det slår Nordea fast i bankens rapport.

– Världsekonomin växer inte lika snabbt längre. Vi har sänkt tillväxtutsikterna för Europa, men den största osäkerheten berör USA och hur tillväxten utvecklas när stimulansåtgärderna avslutas, konstaterar Nordeas ekonomist Tuula Koivu.

Vad beträffar Finland bedömer Nordea att det är ett misstag att skärpa beskattningen för företagare som skapar arbetsplatser.

– I Finland måste den offentliga ekonomin förberedas för avstannande tillväxt. Det är därför ansvarslöst att föreslå högre skatter för företagare och ägare, de som skapar arbetsplatserna.