|

Akademien inleder höstens första möte

NyhetsbildZoom
Akademiledamoten Göran Malmqvist ville inte kommentera eftermiddagens möte närmare. Foto: Fredrik Persson
Svenska Akademien sammanträder för första gången efter sommaruppehållet. Mycket tyder på att potentiella nya ledamöter kommer att diskuteras under mötet men samtliga nuvarande ledamöter var förtegna när de klev in genom Börshusets portar på torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har verkligen inget att säga, sade Horace Engdal, en av de första på plats utanför Börshuset, till den skara journalister som flockades runt honom.

Vårens djupa kris har skapat stora sprickor mellan ledamöterna i Svenska Akademien. När de nu samlas för den första av höstterminens sedvanliga torsdagssammankomster är de tio nuvarande ledamöterna för få för att kunna välja in nya ledamöter på egen hand.

Sara Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen. Förra veckan meddelade Kjell Espmark att han, Sara Danius och Peter Englund tillfälligt skulle återvända till Akademien, något som senare dementerades.

– Vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade Kjell Espmark till TT.

Att Akademien bröt sin tradition och inte valde in en jurist på stol nummer ett utan i stället författaren Lotta Lotass som nu begärt utträde ur Akademien har mött kritik. Men med nytt blod i Akademien är ändå flera juridiska experter som TT pratat med hoppfulla om att institutionen kommer att kunna återupprätta sitt anseende.

– Jag tror att den steg för steg kommer att förbättras i takt med att de väljer in nya personer med integritet, jag tror faktiskt att det är möjligt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt.

Zoom

Akademiledamoten Horace Engdahl anländer till Börshuset för Svenska Akademiens första ordinarie sammanträde efter sommaruppehållet. Foto: Fredrik PerssonTT: Det finns de som hellre skulle vilja lägga ner hela Akademien. Vad tycker du om den hållningen?

– Jag tror inte det är realistiskt, jag tror att man måste bygga på det som finns. Jag tror inte det finns någon annan framkomlig väg faktiskt.

Kommentarer
|

Det hårfluffiga 1980-talet – here we go again

Nyhetsbild
Patrik Back.
Pudelrock-anthem som "Is this love" och "The Final countdown" ljudet i Jakobstad i sommar. Det är lätt att hojta om föredettingar, men verkligheten är förstås mer komplex än så.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Whitesnake och Europe får inte plats i råtthål

Det är genom att skruva upp pulsen och trivselgraderna som vi löser problemet med arbetskraftsbristen i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild
Lokalt

Försök utan svensk skolchef kör i gång – "Det känns förhastat"

KARLEBY Nästa vecka inleds försöket med att inte ha en heltidsanställd svensk skoldirektör i Karleby. Svenska sektionen är kritisk.

Nyhetsbild
Lokalt

Nya ägarna får riva Herlers hus på anrik bryggeritomt

NYKARLEBY Bryggerimästare Josef Herlers hus från tidigt 1800-tal har beviljats rivningslov av miljö- och byggnadsnämnden i Nykarleby.

Mest läst senaste veckan