|

Årets Guldlejon till Alfonso Cuarón

NyhetsbildZoom
Olivia Coleman hyllades som Årets kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Venedig. Foto: Kirsty Wigglesworth
Regissören Alfonso Cuarón tilldelas årets Guldlejon för sin film "Roma", som utspelar sig i 70-talets Mexiko och handlar om barnflickan Cleo– I dag råkar vara Libos födelsedag, kvinnan som rollfiguren Cleo är baserad på. Det här är en födelsedagspresent till henne, sade regissören när han tog emot sitt pris.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den mexikanske regissören Alfonso Cuarón, som vann dubbla Oscars för sin "Gravity" 2013, är årets mottagare av filmfestivalen i Venedigs tyngsta pris, Guldlejonet.

– Det här priset och den här festivalen betyder väldigt mycket för mig, sade Cuarón då han mottog sitt pris.

Silverlejonet, för bästa regi, gick till Jaques Audiard ("The Sister brothers"), som tackade för priset i en videoinspelning.

Willem Dafoe och Olivia Coleman utsågs till årets manliga respektive kvinnliga skådespelare och båda var märkbart rörda när de tog emot sina priser.

Dafoe, som spelar Vincent van Gogh i "Vid evighetens port" passade i sitt tacktal på att hylla filmens regissör Julian Schnabel.

– Han gav mig gåvan att få vara hans Vincent.

Coleman prisas för sin roll som drottning Anna i filmen "The favourite".

– Jag älskade att göra den här filmen, sade skådespelaren när hon tårögd tog emot priset.

"The favourite" hyllades dubbelt vid galan, där också regissören Yorgos Lanthimos fick ta emot juryns specialpris. I sitt tal tackade han speciellt sina tre huvudrollsinnehavare – Coleman, Emma Stone och Rachel Weisz.

Juryn specialpris gick till "The nightingale" och regissören Jennifer Kent, den enda kvinnan bland årets 21 nominerade. I tidigare intervjuer har hon sagt att det faktum att könsfördelningen bland de tävlande sett ut som den gör stulit fokus från hennes film. Men i sitt tacktal valde hon ändå att lyfta frågan och efterlysta fler kvinnliga kollegor.

– Till alla kvinnor där ute som vill göra film, snälla gör det. Vi behöver er!

– Den kvinnliga kraften är den starkaste och mest helande i världen. Jag är säker på att vi kommer se fler kvinnor inta den här scenen i framtiden.

Kommentarer
|

MÖK firade minnet av Pehr Henrik Nordgren

Nyhetsbild
Hederskapellmästare Juha Kangas ledde Mellersta Österbottens Kammarorkesters minneskonsert till Pehr Henrik Nordgren. Bilden är från en repetition inför konserten. Foto: Arkiv/Jessica Poikkijoki
Mellersta Österbottens kammarorkester (MÖK) hyllade sin hädangångne vän och hovkompositör Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) och hans 75-årsdag (19.1) med en konsert, ett uruppförande och en ny skiva.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Blue Fox vann efter straffslag

INNEBANDY När den första kedjan inte levererade framåt klev den tredje fram när Blue Fox damer vann med 3-2 (0-0, 0-1, 2-1) efter straffslag mot Hatsina.

Nyhetsbild
Utrikes

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild
Sport

Sjöström och Storvall tävlade i Österrike

SKIDSPORT. Az Grit Team hade 2 tävlande i årets Dolomitenlauf i Österrike, Annika Sjöström och Eric Storvall. Annika Sjöström vann damklassen 42 km på lördag.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan