|

Williams efter poängstraffet: Sexism

NyhetsbildZoom
Serena Williams i samtal med domaren under US Open-finalen. Foto: Adam Hunger
Serena Williams anklagar tennisen för att vara sexistisk efter att hon straffats för att ha skällt ut domaren i US Open. Hon säger att det aldrig hade hänt om hon varit man.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 20-åriga japanskan Naomi Osaka vann US Open-finalen mot sin stora idol Serena Williams med 6–2, 6–4.

Finalens resultat överskuggades dock av Williams utbrott i andra set, som ledde till att amerikanskan fick en varning och en poängstraff efter att ha kallat domaren Carlos Ramos en "lögnare och en tjuv" och insisterat på att få en ursäkt.

– Han påstod att jag fuskade, och jag fuskade inte, säger Williams efter matchen.

Domaren menade att Williams tagit hjälp av sin tränare som ska ha gett henne tecken under matchen, vilket inte är tillåtet.

Zoom

Serena Williams kallade domaren Carlos Ramos för "lögnare och tjuv" under US Open-finalen. Foto: Julio Cortez


Williams säger att händelsen stärkt hennes uppfattning om att kvinnliga spelare behandlas annorlunda än de manliga spelarna inom sporten.

– Det är inte rimligt att få poängstraff för att säga så. Det är många män som sagt liknande saker, och bara för att de är män händer ingenting, sade Serena Williams efter matchen.

Williams sade också att hon kommer att fortsätta sin kamp för lika villkor för kvinnor och män inom tennisen.

– Jag är här och slåss för kvinnors rättigheter och för kvinnors jämställdhet.

Serena Willians får uppbackning av flera kvinnliga topptennisspelare för sin uppfattning.

"Om det hade varit en herrmatch hade det inte gått till så här", skriver tidigare världsettan Victoria Azarenka på Twitter.

Även tennisikonen Billie Jean King ställer sig på Serena Williams sida.

"När en kvinna blir känslosam är hon "hysterisk" och blir straffad för det. När en man gör samma sak, är "frispråkig", får det inga konsekvenser. Tack Serena Williams för att du uppmärksammar denna dubbelmoral. Vi behöver fler röster som också gör det", skriver Billie Jean King på Twitter.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan