|

Usla siffror och oro hos Liberalerna

NyhetsbildZoom
Jubel på Liberalernas valvaka på Clarion hotell i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalerna går mot ett av sina sämsta valresultat hittills. På valvakan oroar man sig för att det lilla försprånget för Alliansen tycks ha raderats ut.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid klockan 23 på kvällen (24 finländsk tid), när cirka 5 400 distrikt (av 6 004 totalt) räknats, ligger L på 5,5 procent.

På valvakan på Clarion hotell i Stockholm bits det på naglar, räknas på fingrar, man suckar och väntar. Så himla lusigt det går med rösträkningen, och vart tog det där pyttelilla försteget för Alliansen vägen?

Vartefter valdistriktens resultat tickar in märks förskjutningen i fokus på valvakan. Nu är Alliansen det som betyder mest. L:s egen framgång eller tillkortakommanden hamnar i bakgrunden, när partiet verka gå marginellt framåt. Överallt talas om Alliansen.

Liberalerna buar när Jimmie Åkesson uttalar sig som valsegrare i SVT:s sändning.


Visst jubel uppstod tidigare på kvällen när SVT:s vallokalundersökning presenterades. Partiet landade även där på 5,5 procent – vilket är ett av de sämsta resultaten hittills. Det största jublet kom dock när siffrorna över blockfördelningen i valun kom. Då såg Alliansen ut att bli större än de rödgröna.

– Jag noterar att vi kan vara på väg att få ett maktskifte i Sverige, sade Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor, då till SVT.

– Vi har varit uträknade, men det har känts bra under valrörelsen. Vi har fått 1 000 nya medlemmar, säger partisekreterare Maria Arnholm.


Diskussionerna om att bilda regering kan ändå börja redan i morgon, berättar Maria Arnholm. Själv kommer hon träffa de andra i L:s partistyrelse för att begrunda valresultatet.

Jan Björklund ska också träffa Ulf Kristersson för att prata eventuell regeringsbildning.

Björklund finns någonstans på hotellet, enligt Maria Arnholm. Men han kommer inte att visa sig förrän det finns ett färdigt valresultat.

Förra valet landade Liberalerna (som då hette Folkpartiet) på 5,4 procent.

Liberalernas valresultat

  • 2014: 5,4 procent
  • 2010: 7,0 procent
  • 2006: 7,5 procent
  • 2002: 13,4 procent
  • 1998: 4,7 procent

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan