|

Usla siffror och oro hos Liberalerna

NyhetsbildZoom
Jubel på Liberalernas valvaka på Clarion hotell i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalerna går mot ett av sina sämsta valresultat hittills. På valvakan oroar man sig för att det lilla försprånget för Alliansen tycks ha raderats ut.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid klockan 23 på kvällen (24 finländsk tid), när cirka 5 400 distrikt (av 6 004 totalt) räknats, ligger L på 5,5 procent.

På valvakan på Clarion hotell i Stockholm bits det på naglar, räknas på fingrar, man suckar och väntar. Så himla lusigt det går med rösträkningen, och vart tog det där pyttelilla försteget för Alliansen vägen?

Vartefter valdistriktens resultat tickar in märks förskjutningen i fokus på valvakan. Nu är Alliansen det som betyder mest. L:s egen framgång eller tillkortakommanden hamnar i bakgrunden, när partiet verka gå marginellt framåt. Överallt talas om Alliansen.

Liberalerna buar när Jimmie Åkesson uttalar sig som valsegrare i SVT:s sändning.


Visst jubel uppstod tidigare på kvällen när SVT:s vallokalundersökning presenterades. Partiet landade även där på 5,5 procent – vilket är ett av de sämsta resultaten hittills. Det största jublet kom dock när siffrorna över blockfördelningen i valun kom. Då såg Alliansen ut att bli större än de rödgröna.

– Jag noterar att vi kan vara på väg att få ett maktskifte i Sverige, sade Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor, då till SVT.

– Vi har varit uträknade, men det har känts bra under valrörelsen. Vi har fått 1 000 nya medlemmar, säger partisekreterare Maria Arnholm.


Diskussionerna om att bilda regering kan ändå börja redan i morgon, berättar Maria Arnholm. Själv kommer hon träffa de andra i L:s partistyrelse för att begrunda valresultatet.

Jan Björklund ska också träffa Ulf Kristersson för att prata eventuell regeringsbildning.

Björklund finns någonstans på hotellet, enligt Maria Arnholm. Men han kommer inte att visa sig förrän det finns ett färdigt valresultat.

Förra valet landade Liberalerna (som då hette Folkpartiet) på 5,4 procent.

Liberalernas valresultat

  • 2014: 5,4 procent
  • 2010: 7,0 procent
  • 2006: 7,5 procent
  • 2002: 13,4 procent
  • 1998: 4,7 procent

Kommentarer
|

Massflykt från Venezuela sätter tryck på regionen

Nyhetsbild
En präst vid en katolsk kyrka delar ut mat till venezuelanska migranter i La Parada, nära Cúcuta, Colombia. Arkivbild. Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Krisen i Venezuela har drivit drygt tre miljoner människor på flykt. Runt en miljon av dem befinner sig i grannlandet Colombia, och ingenting tyder på att flödet dit kommer att minska. Särskilt utsatta är de papperslösa migranter som reser till fots.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan