|

Sverigedemokraterna räknar med ännu mer – "Nu har vi ett nytt stort block"

NyhetsbildZoom
SD:s partisekreterare Richard Jomshof på valvakan. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna får 17,7 procent av rösterna när cirka två tredjedelar av rösterna är räknade. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har många röster kvar som ska räknas, och jag hoppas på ett bättre resultat än det här, säger Aron Emilsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Vad gör att folk röstar på Sverigedemokraterna?

– Vi har varit det enda trovärdiga oppositionspartiet under fyra år och vi har hållits aktivt utanför. Jag tror att folk röstar på oss för det vi står för, en tydlig vision för trygghet, för att bekämpa brottsligheten och hur vi ska kunna återskapa trygghet och sammanhållning.

Vad tror du händer efter valet?

– Alla partier måste kunna förhandla och kliva ur den här berömda sandlådan. Vi har sagt att vi är beredda på att förhandla och prata och det hänger helt på om de andra också är det. Vi har sträckt ut en hand.

Finns en risk för nyval?

– Risken finns, om det låsta läget kvarstår. Nu har vi ett nytt, stort, block med Sverigedemokrater.


Frågan kvarstår dock om de andra partierna kommer att vilja samarbeta med SD. Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) menar att partiet har en vågmästarställning och bara kan utestängas från inflytande om de andra partierna bildar en storkoalition med SD "som enda oppositionsparti".

– Om Ulf Kristersson bildar regering så har han två val. Antingen samarbetar han med Stefan Löfven eller med Jimmie Åkesson. Och deras väljare ligger närmare oss, säger Mattias Karlsson.

Kommentarer
|

Israelisk beskjutning efter skott från Gaza

Nyhetsbild
Palestinier har protesterat vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel i över ett år. Arkivbild. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Stridsvagnar och stridsflygplan har angripit mål i Gaza efter att soldater beskjutits på den israeliska sidan av gränsen, uppger den israeliska militären.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan