|

Sverigedemokraterna räknar med ännu mer – "Nu har vi ett nytt stort block"

NyhetsbildZoom
SD:s partisekreterare Richard Jomshof på valvakan. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna får 17,7 procent av rösterna när cirka två tredjedelar av rösterna är räknade. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har många röster kvar som ska räknas, och jag hoppas på ett bättre resultat än det här, säger Aron Emilsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Vad gör att folk röstar på Sverigedemokraterna?

– Vi har varit det enda trovärdiga oppositionspartiet under fyra år och vi har hållits aktivt utanför. Jag tror att folk röstar på oss för det vi står för, en tydlig vision för trygghet, för att bekämpa brottsligheten och hur vi ska kunna återskapa trygghet och sammanhållning.

Vad tror du händer efter valet?

– Alla partier måste kunna förhandla och kliva ur den här berömda sandlådan. Vi har sagt att vi är beredda på att förhandla och prata och det hänger helt på om de andra också är det. Vi har sträckt ut en hand.

Finns en risk för nyval?

– Risken finns, om det låsta läget kvarstår. Nu har vi ett nytt, stort, block med Sverigedemokrater.


Frågan kvarstår dock om de andra partierna kommer att vilja samarbeta med SD. Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) menar att partiet har en vågmästarställning och bara kan utestängas från inflytande om de andra partierna bildar en storkoalition med SD "som enda oppositionsparti".

– Om Ulf Kristersson bildar regering så har han två val. Antingen samarbetar han med Stefan Löfven eller med Jimmie Åkesson. Och deras väljare ligger närmare oss, säger Mattias Karlsson.

Kommentarer
|

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Nyhetsbild
Mässling, som orsakas av ett virus, är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Arkivbild. Foto: CDC
Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Blue Fox vann efter straffslag

INNEBANDY När den första kedjan inte levererade framåt klev den tredje fram när Blue Fox damer vann med 3-2 (0-0, 0-1, 2-1) efter straffslag mot Hatsina.

Nyhetsbild
Utrikes

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild
Sport

Sjöström och Storvall tävlade i Österrike

SKIDSPORT. Az Grit Team hade 2 tävlande i årets Dolomitenlauf i Österrike, Annika Sjöström och Eric Storvall. Annika Sjöström vann damklassen 42 km på lördag.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan