|

Sverigedemokraterna räknar med ännu mer – "Nu har vi ett nytt stort block"

NyhetsbildZoom
SD:s partisekreterare Richard Jomshof på valvakan. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna får 17,7 procent av rösterna när cirka två tredjedelar av rösterna är räknade. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har många röster kvar som ska räknas, och jag hoppas på ett bättre resultat än det här, säger Aron Emilsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Vad gör att folk röstar på Sverigedemokraterna?

– Vi har varit det enda trovärdiga oppositionspartiet under fyra år och vi har hållits aktivt utanför. Jag tror att folk röstar på oss för det vi står för, en tydlig vision för trygghet, för att bekämpa brottsligheten och hur vi ska kunna återskapa trygghet och sammanhållning.

Vad tror du händer efter valet?

– Alla partier måste kunna förhandla och kliva ur den här berömda sandlådan. Vi har sagt att vi är beredda på att förhandla och prata och det hänger helt på om de andra också är det. Vi har sträckt ut en hand.

Finns en risk för nyval?

– Risken finns, om det låsta läget kvarstår. Nu har vi ett nytt, stort, block med Sverigedemokrater.


Frågan kvarstår dock om de andra partierna kommer att vilja samarbeta med SD. Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) menar att partiet har en vågmästarställning och bara kan utestängas från inflytande om de andra partierna bildar en storkoalition med SD "som enda oppositionsparti".

– Om Ulf Kristersson bildar regering så har han två val. Antingen samarbetar han med Stefan Löfven eller med Jimmie Åkesson. Och deras väljare ligger närmare oss, säger Mattias Karlsson.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan