|

Miljöpartiets Gustav Fridolin: De slipper inte oss

NyhetsbildZoom
Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT
Miljöpartisterna jublar under språkrörens tal trots ett dåligt valresultat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid klockan 24 på kvällen (01 finländsk tid), när cirka 5 876 distrikt (av 6 004 totalt) räknats, ligger MP på 4,4 procent.

– Valvakorna började med att kristdemokrater och sverigedemokrater satt och hånlog och sade "nu slipper vi de där miljöpartisterna". Men de slipper inte oss, säger Fridolin från scenen – och möter ännu mera jubel.

Fridolin vill också försäkra publiken om att inte en millimeter av utrymme ska ges till rasism.

– Ja, Sverigedemokraterna går framåt. Men ni ska inte stå och festa som att ni äger Sverige, säger han.


4,4 procent är 0,2 procentenheter bättre än resultatet i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades tidigare på kvällen. Reaktionen då på MP:s valvaka var en stor tystnad. När siffran nu ser ut att ligga kvar över 4 procent börjar många ändå bli säkra på att MP behåller sin plats i riksdagen.

– Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Vi ger inte upp – vi är fighters, sade Lövin i ett tal från scenen på partiets valvaka, där hon och kollegan Gustav Fridolin försökte hålla modet uppe.

Isabella Lövin säger att alla på valvakan har all anledning att vara stolta.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse, och jag vet att varenda en i det här rummet har gjort sitt allra yttersta. Precis som vi har kämpat för vår planet, för våra barn och för framtiden, under fyra års tid i regering, säger Isabella Lövin.


Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) förklarar att det inte är ovanligt att gröna partier i regeringsställning, i en svår tid, får ett tapp vid nästa val.

– Det var också något som vi visste när vi gick in i regeringsställning. Att det skulle kunna kosta för partiet, säger han till TT.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, kom tidigare till valvakan. Hon befarar att det efter valet kan bli en kreativ tolkning bland partierna om vad det innebär att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna.

– Något som de ju sagt att de inte ska. Men man kan ju också hoppas att det här bryter upp blockgränserna och att man får ett samarbete i den politiska mitten. Jag är själv ganska oförtjust i blockpolitik och har alltid varit, säger hon.

Fakta: Miljöpartiets tidigare val

  • 2014: 6,9 procent
  • 2010: 7,3 procent
  • 2006: 5,2 procent
  • 2002: 4,6 procent
  • 1998: 4,5 procent

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Underhållande hockeymatch - Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan