|

Djokovic vann US Open – Tackade bergsbestigning

NyhetsbildZoom
Novak Djokovic vid ett servegenombrott i söndagens final. Foto: Adam Hunger
Med siffrorna 6–3, 7–6 (7–4), 6–3 har Novak Djokovic tagit sin tredje US Open-titel. Serben tackar berget som också inspirerade konstnären Paul Cézanne för segern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter att ha vunnit både Wimbledon och US Open är Djokovic uppe i 14 grand slam-titlar. Det innebär att han i och med söndagens seger över argentinaren Juan Martín del Potro delar tredjeplatsen med Pete Sampras i de största turneringarnas maratontabell.

Bara Roger Federer (20) och Rafael Nadal (17) är värre.

– Jag vill säga: Pete, jag älskar dig, du är min idol, hälsar Djokovic i sitt tacktal efter finalen i New York.

Herrsegrare i US Open

 • 2018: Novak Djokovic, Serbien.
 • 2017: Rafael Nadal, Spanien.
 • 2016: Stan Wawrinka, Schweiz.
 • 2015: Novak Djokovic.
 • 2014: Marin Cilic, Kroatien.
 • 2013: Rafael Nadal.
 • 2012: Andy Murray, Storbritannien.
 • 2011: Novak Djokovic.
 • 2010: Rafael Nadal.
 • 2009: Juan Martín del Potro, Argentina.
 • 2004–2008: Roger Federer, Schweiz.


Scenförändringen är total från i februari, då han tvingades operera en krånglande armbåge. Och så sent som i juni, då han åkte ut i kvarten i Franska öppna, var han osäker på hur återhämtningen gick. Men så besteg han och hustrun Jelena ett berg.

Inte vilket topp som helst heller – Mont Sainte Victoire i södra Frankrike är känt för att ha inspirerat Cézanne till en hel serie målningar.

– Vi satte oss ned och tittade på världen från det perspektivet, säger han till medierna i Queens om stunden på bergets topp.

– Jag tänkte på tennis, tänkte på känslorna som tennis utlöser hos mig.

– Resten är historia vad gäller resultat.

Ja, i juli vann han Wimbledon. I augusti stod han som mästare i Cincinnati. Och nu alltså US Open.

Novak Djokovic

 • Född: 22 maj 1987 (31 år) i Belgrad, Serbien.
 • Bor: Monte Carlo, Monaco.
 • Spelar: Högerhänt.
 • Främsta meriter: Sex Australian Open-segrar (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016), Fyra Wimbledon-segrar (2011, 2014, 2015, 2018), Tre US Open-segrar (2011, 2015, 2018), Segrare i franska mästerskapen 2016, OS-brons 2008.


Finalen på Arthur Ashe Stadium var av mer standardsnitt än damernas skandalomsusade motsvarighet i lördags.

Matchen började jämnt, men sedan Djokovic brutit till 5–3 tog han setet lätt.

Och i andra set, som bland annat innehöll ett 20 minuter långt game, blev det som många gånger tidigare i det kvava sommarvädret i Queens uthålligheten som avgjorde. När Djokovic tog hem tie-breaket såg del Potro väldigt trött ut.

Argentinaren hittade i och för sig energi nog att bryta tillbaka till 3–3 även i tredje set, men när Djokovic då bröt motståndarens serve en gång till var saken klar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Få nackdelar med att bygga i trä – Arkitekt: "Lokalt, hållbart och underbart"

En ny trend inom byggnads- och arkitektbranschen håller på att kulminera, nämligen att bygga större byggnader i trä. Vasaarkitekten Johan Ångerman ser nästan enbart fördelar med att bygga med naturens material.

Nyhetsbild
Lokalt

Stort kulturhus byggs i Skellefteå – vill skapa levande stadskärna

SKELLEFTEÅ Ett nytt kulturhus håller på att resa sig i Skellefteå i Sverige. Inte helt olikt Wasa station vill man skapa attraktionskraft och ett stöd för besöksnäringen i regionen.

Nyhetsbild
Lokalt

Mässa med välmående som tema i Karleby

KARLEBY På söndag ordnas Minun voimani-mässan i Karleby för första gången. Temat är välmående.

Nyhetsbild
Kultur

För Emma Helle är skulpterandet som en drog – ställer ut i Karleby

KARLEBY Träet bjuder motstånd, men Emma Helle formar det. Till sin farmor med röda läppar och till en småleende Kristus på korset.

Mest läst senaste veckan