|

Sverigedemokraterna största vinnaren, Moderaterna största förloraren

NyhetsbildZoom
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Socialdemokraterna förblev klart största parti i Sveriges riksdag. Moderaterna förlorade flest mandat och Sverigedemokraterna vann flest. Kampen mellan blocken är ännu inte avgjord.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Zoom

Foto: Grafik: Kati HiekkanenStriden om regeringsmakten i Sverige blev den rysare alla hade väntat sig. Mindre än en halv procentenhet skiljer blocken åt. De tre rödgröna partierna har 40,6 procent och Allianspartierna 40,3 procent efter att 6 002 av 6 004 valdistrikt är räknade.

Det skulle ge de rödgröna partierna 144 mandat mot Alliansens 143. Det är dock så jämnt att utlandsrösterna och de sent inkomna förtidsrösterna, som räknas på onsdag, kan avgöra.

Däremot står det klart att S förblir det klart största partiet med 28,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är en tillbakagång från 31 procent 2014. Därmed förlorar partiet tolv riksdagsmandat.


Många i S hade befarat ännu lägre siffror, runt 25 procent. Därför var glädjen trots allt stor på partiets valvaka.

– Vi hade velat se ett bättre resultat, men väljarna har gjort oss till det klart största partiet, sade statsministern Stefan Löfven (S) på valvakan.

S har framförallt tappat väljare till SD och V, enligt SVT:s valundersökning (valu).

Moderaterna blir största förloraren om man jämför med riksdagsmandaten 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till 19,8 procent och förlorar därmed 14 mandat. M har framförallt tappat väljare till SD, men även till C och KD, enligt valu.

Moderatledaren Ulf Kristersson medgav att han skulle ha velat se ett bättre resultat. Han försökte trösta sitt partifolk med att Allianspartierna tillsammans ökade med två mandat, motsvarande 0,9 procentenheter, medan de rödgröna tappade 15 mandat, motsvarande tre procentenheter. Det kan dock ändras när alla röster är räknade på onsdag.

Fyra partier gick framåt i årets val: SD, V, KD och C.


Sverigedemokraterna blev den största vinnaren sett till mandat. De får 17,6 procent av rösterna och ökade därmed med flest mandat, 13, jämfört med 2014. Partiet lyckades dock inte knipa positionen som andra största parti från Moderaterna, vilket man hoppats på.

– Någon sade att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade partiledaren Jimmie Åkesson på sin valvaka.

Även Vänsterpartiet gör anspråk på att vara valets vinnare. Partiet får 7,9 procent, jämfört med 5,7 procent 2014. Det innebär en ökning med sju mandat.

– Vi har gjort ett fantastiskt val och är en av kvällens vinnare, sade partiledaren Jonas Sjöstedt på partiets valvaka.

En viss besvikelse fanns dock, eftersom V i flera opinionsmätningar den senaste tiden legat på runt 10 procent.

Kristdemokraterna var det gångna året uträknade av många, eftersom de i opinionsmätningarna under lång tid låg klart under fyraprocentsspärren till riksdagen. Nu får de 6,4 procent och ökar sju mandat. Partiledaren Ebba Busch Thor hyllades som en hjältinna på KD-vakan.

Centerpartiet gör det bästa valresultatet på 30 år och får 8,6 procent och ökar med nio mandat.

– Svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av dem. Jag är så stolt att vi inte vikt ned oss, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, sade partiledaren Annie Lööf på valvaken.


Liberalerna hamnade på 5,5 procent och behöll sina 19 mandat.

Miljöpartiet gladdes åt att de inte trillade ut riksdagen. Men de gick kraftigt tillbaka, från 6,9 procent 2014 till 4,3 procent. De förlorade hela tio av sina 25 mandat. MP har framförallt tappat väljare till S, enligt valu.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan