|

Tukes shoppade billigt på nätet – fick bara farliga leksaker och falska silversmycken

NyhetsbildZoom
Fem av sex mobiltelefonladdare visade sig vara farliga.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes lät testa produkter i lågprisnätbutiker. Det visade sig att nästan alla leksaker, barnavårdsartiklar och elektriska installationer var farliga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tukes gjorde som allt fler finländare gör och köpte billiga produkter från Wish, AliExxpress och eBay.

Alla de sjutton leksaker, nappar, nappkedjor och barnkläder som ingick i testet visade sig vara farliga. Säkerhetsbristerna var slående.

– Till exempel hittades en nappkedja som tänjde till 170 centimeter, när nappkedjans maximilängd i Europa är 22 centimeter. En för lång nappkedja är en strypsnara för en baby. Oroväckande var även leksaker som sväller i vatten, och som på grund av sitt utseende kan förväxlas med lösgodis. Om ett barn till exempel tuggar på en sådan leksak och en del av leksaken hamnar i barnets kropp, kan det i värsta fall leda till dödligt tarmvred, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi i ett pressmeddelande.

Tukes testade också sex olika usb-mobiltelefonladdare, av vilka fem visade sig vara farliga. I de farliga produkterna fanns det både risk för brand och för elstöt. Prisen för de testade laddarna varierade från under en euro till fem euro.

Alla de laddare som kostade under en euro visade sig vara farliga. Bland dem fanns en laddare som i elsäkerhet var bland de farligaste i Tukes testhistoria.

Dessutom beställde Tukes kosmetika och smycken. Innehållsförteckningar saknades eller var bristfälliga. Sju silversmycken hade stämpeln 925 som bevisar silverhalten. Inte ett enda av dessa smycken visade sig innehålla ädelmetall. Samma sak gällde för de titansmycken som köptes från utlandet: ingendera innehöll titan.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan