|

Tukes shoppade billigt på nätet – fick bara farliga leksaker och falska silversmycken

NyhetsbildZoom
Fem av sex mobiltelefonladdare visade sig vara farliga.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes lät testa produkter i lågprisnätbutiker. Det visade sig att nästan alla leksaker, barnavårdsartiklar och elektriska installationer var farliga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tukes gjorde som allt fler finländare gör och köpte billiga produkter från Wish, AliExxpress och eBay.

Alla de sjutton leksaker, nappar, nappkedjor och barnkläder som ingick i testet visade sig vara farliga. Säkerhetsbristerna var slående.

– Till exempel hittades en nappkedja som tänjde till 170 centimeter, när nappkedjans maximilängd i Europa är 22 centimeter. En för lång nappkedja är en strypsnara för en baby. Oroväckande var även leksaker som sväller i vatten, och som på grund av sitt utseende kan förväxlas med lösgodis. Om ett barn till exempel tuggar på en sådan leksak och en del av leksaken hamnar i barnets kropp, kan det i värsta fall leda till dödligt tarmvred, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi i ett pressmeddelande.

Tukes testade också sex olika usb-mobiltelefonladdare, av vilka fem visade sig vara farliga. I de farliga produkterna fanns det både risk för brand och för elstöt. Prisen för de testade laddarna varierade från under en euro till fem euro.

Alla de laddare som kostade under en euro visade sig vara farliga. Bland dem fanns en laddare som i elsäkerhet var bland de farligaste i Tukes testhistoria.

Dessutom beställde Tukes kosmetika och smycken. Innehållsförteckningar saknades eller var bristfälliga. Sju silversmycken hade stämpeln 925 som bevisar silverhalten. Inte ett enda av dessa smycken visade sig innehålla ädelmetall. Samma sak gällde för de titansmycken som köptes från utlandet: ingendera innehöll titan.

Kommentarer
|

Jordbrukarna oroar sig för sämre åkermark – ekonomin är ändå den största oron

Nyhetsbild
Jordbrukarna oroar sig mer för den dåliga löneutvecklingen än för miljöproblem. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
EU gör upp regler för stödet till jordbrukarna, som hoppas på en skälig inkomst.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan