|

20-tal anmälningar om valfusk på olika håll i Sverige

NyhetsbildZoom
En lokal S-politiker misstänks ha följt med väljare bakom skärmen. Foto: Arkiv/TT
Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar. I ett fall misstänks en lokalpolitiker ha följt med väljare bakom skärmen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har precis börjat titta på dem här, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, till TT.

Några av anmälningarna handlar om hanteringen av valsedlar som skickats ut till vallokalerna.

– Om en och annan bunt har försvunnit. Det är inte alltid Postnords fel utan det kan vara något annat som har inträffat. I regel har de här sakerna naturliga förklaringar, säger Johansson.

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskning – ett antal fall där namnteckningar har förfalskats på blanketter som personer som inte anmälts som kandidater av parti kan anmäla sig själva. I årets val har samtliga riksdagspartier stängda listor.

– När det gäller att rösta i någon annans namn förekom det för fyra år sedan några fall, som samtliga handlade om felaktigheter i vallokalen som prickat för fel person på fel rad. Det lär dyka upp några sådana även i år, säger Alf Johansson.

Riksenheten för korruption kommer också att titta närmare på avslöjandet i SVT:s "Uppdrag granskning" om hur en miljöpartist i Botkyrka erbjudit Moderaterna röster om de röstade för ett bygglov för en moské.

En politiker från Socialdemokraterna misstänks ha följt med väljare in bakom valskärmarna vid en förtidsröstningslokal i Degerfors, rapporterar Dagens Nyheter. Kommunen har anmält saken som ett misstänkt fall av otillbörlig påverkan.

– En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till. Det var mer än vad han ansåg var motiverat, säger Susanna Göransdotter, valsamordnare i Degerfors, till DN.

Den misstänkte politikern står med på Socialdemokraternas kommunlista. Personen bakom anmälan representerar Vänsterpartiet.

Kommentarer
|

Danmarks rikaste man förlorade tre barn i attackerna i Sri Lanka

Nyhetsbild
Vakter står utanför kyrkan St Anthony i Sri Lanka. Foto: Jewel Samad
Anders Holch Povlsen förlorade tre av fyra barn när en självmordsbombare slog till i hotellets frukostbuffé.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan