|

Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige

NyhetsbildZoom
Be för Sverige, be för en lösning på regeringsfrågan. Det tycker styrelsen i Sveriges kristna råd. Foto: Arkiv/TT/Gorm Kallestad
Valresultatet är inte bara svårtytt – det ger även behov av bön. I alla fall om man ska tro Sveriges kristna råd, som uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen."

Att utlysa gemensam bön på detta sätt verkar aldrig ha hänt förut, enligt Sveriges kristna råds generaldirektör Karin Wiborn.

– Vi gjorde det 2014 när budgetdiskussionerna pågick och när vi stod inför det som kom att bli decemberöverenskommelsen. Då var det också ett osäkert läge. Annars gjorde vi det i somras med anledning av bränderna, men när det gäller i samband med val vet jag inte om det hänt förut, säger hon.

Sveriges kristna råd, som bland annat består av företrädare för Frälsningsarmén, Koptiska kyrkan, Svenska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, tycker att det finns anledning att glädjas åt den demokratiska delaktigheten i landet och ett högt valdeltagande, som ser ut att landa på över 84 procent. En av dem som undertecknat uppropet är ärkebiskop Antje Jackelén.

Samtidigt konstaterar styrelsen att Sverige står inför ett "parlamentariskt dödläge" och menar därför att det behövs nytänkande bortom invanda politiska mönster. De farmhäver frågor som den sociala sammanhållningen och den överskuggande klimatkrisen.

– När det gäller klimatfrågorna så är vi oroliga. Det är något som kräver snabba åtgärder men också långsiktiga, säger Karin Wiborn.

Vid gudstjänster den 16 september uppmanas församlingarna att delta i bönen och fortsätta fram till dess att regeringssituationen är löst.

– Vi hoppas att vi får en regering som kan arbeta för att vårt land kan hålla samman, säger generaldirektören.

"Uppfyll oss med din heliga ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord."

Kommentarer
|

Spända dagar om brexit

Nyhetsbild
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/AP/TT
Närmare eller lika långt ifrån? Optimism eller pessimism? De olika buden om brexit skapar ökad spänning inför en vecka som kan få stora konsekvenser.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nya ägarna får riva Herlers hus på anrik bryggeritomt

NYKARLEBY Bryggerimästare Josef Herlers hus från tidigt 1800-tal har beviljats rivningslov av miljö- och byggnadsnämnden i Nykarleby.

Nyhetsbild
Lokalt

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".

Nyhetsbild
Kultur

Vem är caférånaren? – Detektiverna Lasse och Maja löser gåtan i Smedsby i vår

Scenen i Smedsby uf-lokal har förvandlats till den lilla staden Valleby. Här löser detektiverna Lasse och Maja spännande mysterier.

Mest läst senaste veckan